“I Evropa se transformiše i dijeli, moguće da se ojača pristupanje zemalja Balkana, ali i da dođe do drugih procesa. Treba da sačekamo”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare poslije sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru.

Dodik je istakao da SNSD i HDZ dijele mišljenje kada je u pitanju evropski put BiH.

On je naglasio da SNSD i HDZ BiH imaju utvrđenu agendu kojom se kreću i da to ne čine ni na čiju štetu.

“Sve vrijeme naše saradnje je pokazalo da nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg. Samo primitivci mogu razmišljati na način da ovdje postoje neke skrivene namjere i zavjere”, istakao je predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da je vrijeme da se daju odgovori o formiranju vlasti, te pozvao predstavnike bošnjačkih stranaka da “srede svoju situaciju” i da se potom politički predstavnici naroda dogovore i da rade u skladu sa Ustavom.

“Mi želimo saradnju, ali prestanite sa opstrukcijama, ako opstrukcija postoji. Ako je politički nesklad koji treba riješiti, imali smo dovoljno strpljenja. Sada ćete morati dati odgovor želite li da implementiramo izborne rezultate”, poručio je Dodik.

On je istakao da SNSD ima četiri delegata u Domu naroda parlamenta BiH bez kojih se ne može puno toga uraditi.

Dodik je rekao da postoji dovoljno kapaciteta za formiranje vlasti i da je nakon izbora kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH mislio da će sve ići brzo, ali da u BiH očigledno ništa ne može da ide brzo.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o reformi izbornog zakonodavstva i da SNSD u potpunosti podržava princip da drugi ne mogu da biraju jednom narodu njihove predstavnike.

“Mi ćemo podržati rješenje koje odavno predlaže HDZ, jer je apsolutno fer i u njemu nema spekulacija. U njemu je politička čistoća u činjenici da tri konstitutivna naroda biraju svoje predstavnike i da je spekulativno da jedan narod bira drugom predstavnike. Bez obzira na ideološki različite pristupe, BiH je zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ta konstitutivnost se mora vidjeti svugdje”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH razgovarale i o ekonomskim pitanjima.