Foto: SRNA

Dodik je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom Narodnoj skupštini dato ustavno pravo da bude mjesto odlučivanja kada su vitalni interesi Srpske ugroženi.

On je podsjetio da je, koristeći to pravo, u Predsjedništvu BiH dva puta glasao protiv posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH, uputivši zahtjev da se NSRS izjasni o tome.

– Moja želja je bila da se posjeta odgodi, u jeku dešavanj u Crnoj Gori. Ne vjerujem da postoji pravoslavac Srbin koji ne poštuje litije koje se održavaju od Trebinja pa širom Crne Gore i koji se ne solidariše sa srpskim narodom u Crnoj Gori – rekao je on i dodao da je zbog glasova druga dva člana Predsjedništva BiH bio prinuđen da ovu tačku proglasi štetnom po vitalni nacionalni interes.

Srpski član Predsjedništva BiH  smatra da bi i za BiH i za crnogorskog predsjednika bilo najbolje da se odgodi njegova zvanična posjeta BiH zbog dešavanja u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja doživljava progon u Crnoj Gori.

Naveo je da je bio protiv posjete Đukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik Republike Srpske ima pravo da traži zaštitu nacionalnog interesa.

Dodik je naglasio da je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve, te da je sam Đukanović rekao da želi da napravi pravosalvnu crkvu jer ne može da zaokruži projekat države bez takve crkve.

Kada je riječ o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji BiH, Dodik je rekao da je ta odluka usvojena bez konsenzusa, veoma štetna po vitalne interese Srpske.

– Smatram da je ova odluka štetna za cijelu BiH. Ova zemlja nije učestvovala u kreiranju migrantske krize, pa zato ne bi trebalo da ima posljedice ove krize – rekao je on.

Istakao je da je će prisustvom Fronteksa granice biti mnogo čvršće za prolazak migranata.

– Ova agencija dolazi ovdje i ne bi podlijegala bilo kakvoj odgovornosti Republici Srpskoj i BiH. Donijeli bi svoju opremu bez carine i bilo kakve kontrole. Bilo bi pametno nastaviti razgovore sa Fronteksom i zaštititi interese svih u BiH -naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da u sve ne bude uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Prethodna struktura EU je isključila naš MUP u razgovorima o angažovanu Fronteksa, što je ugrozilo naš vitalni nacionalni interes. Predlažem da pošaljemo poruku da smo spremni da razgovaramo, ali uz jasne garancije zaštite naših interesa – kaže Dodik.

On je napomenuo da je važno da se jasno pošalje poruka o zaštiti prava Srpske i da će se ponovo pregovarati.

– Moramo odbiti ponude koje dolaze iz Evrope o migrantskoj krizi da budu napravljeni prihvatni centri za migrante, ali bi bila napravljena trijaža i nama bi ostali oni koji nisu prihvatljivi za EU. Zato predlažem poslanicima da podrže moju odluke, jer su u interesu Srpske i BiH – rekao je Dodik.