Dodik je kazao da sumnja “u dobre namjere samog Suda s obzirom da tri stranca i dva Bošnjaka mogu da donesu bilo kakvu odluku”.

Zatražićemo zasjedanje NSRS i predložićemo mjere koje će biti adekvatne. Ukoliko inicijativa dođe u Ustavni sud, a sasvim je dovoljno da bude samo pokrenuto od bilo koga iz SDA. Reći ću da nemam namjeru ukoliko to uradi Džaferović, nemam namjeru da sarađujem sa ljudima koji ovako omalovažavaju RS“, kazao je Dodik.

Dodao je da ukoliko se uputi inicijativa, to služi kao inicijativa za razdruživanje u BiH.

Ukoliko inicijativa krene u formalnom obliku i prije nego dođe u Ustavni sud, ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH. RS nema namjeru da trpi i čeka ishod tog procesa ne imajući povjerenje u odluku Ustavnog suda koji djeluje na način na koji smo rekli. Vidljivo je da Bošnjaci ne žele nikog u BiH. Majorizacija Hrvata, izbor člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima a radi se o hrvatskom članu, odbacivanje RS, odbacivanje Dana RS i sada dovođenje u pitanje imena RS govori nama da mi ovdje nemamo šta da tražimo u BiH“.

Podsjetimo, u saopćenju za javnost iz SDA su pojasnili da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata.

“Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH”, ističu u SDA.

Prema Ustavu BiH, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju države, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt BiH.

Iz SDA naglašavaju da je to potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima.

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni.

Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.