Dodik je rekao da je njegov današnji sastanak sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom bio i neka vrsta pripremnog sastanka sa Putinom.

– Imamo nešto važnijih tema za razgovor, oni su svakako ekonomske prirode. Pokušaću da saznam ono što mene interesuje na političkom planu, njegove procjene i opservacije dokle bi to moglo da traje, kako će svijet izgledati poslije – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da “mi moramo da razmišljamo šta će se desiti i nama u novoj konstelaciji odnosa”.

– Oni su nam rekli da ne napuštaju svoje prijatelje, da i dalje stoje iza prijatelja koji dijeli iste vrijednosti, a to su one identitetske vrijednosti vezano za narod, državu i sve ono što je važno. Veoma sam zadovoljan činjenicom da se stvari ovdje odvijaju u skladu sa ranijim planovima i da ću već sutra razgovarati i sa Putinom i sa generalnim direktorom Gasproma – naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je sa Lavrovom razgovarao i o ALTEA misiji.

– Oni ne žele da ugroze stabilnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Savjetu bezbjednosti. Uvjeren sam da će se pratiti i na neki način odobriti naše mišljenje o tome da ALTEU treba produžiti i da je to nešto što može da izgradi neko povjerenje u BiH. Јa mogu sada javno da kažem da je Lavrov razumio to pitanje, mi ćemo ostati u kontaktu po tome i potpuno sam siguran da ALTEA kao misija neće biti ugrožena u BiH – poručio je Dodik.