Na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa ministrom inostranih poslova Velike Britanije Elizabet Tras, Dodik je naglasio da Aneks 10 kaže da se visoki predstavnik imenuje tako što ga strane potpisnice tog aneksa potvrde, odnosno izaberu, a relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti on se potvrdi.

– Ni jedno ni drugo, gospođa Tras, nije se desilo, a vaša Vlada nama kaže kako ovdje postoji visoki predstavnik. Valjda mi ovdje imamo pravo da kažemo nešto na tu temu. I ja Vam kažem da su visoki predstavnici srušili Dejtonski sporazum, a u tome je najviše prednjačio /Pedi/ Ešdaun koji je grubim uplitanjem u Ustav i nadležnosti prekrajao to i sve to s prijetnjom međunarodnim snagama. Sada se to pokušava predstaviti kao da su svi bili zadovoljni. Јedva smo čekali da ode zato što je bio nekorektan prema Dejtonskom sporazumu. Veliko je pitanje da li danas postoji nešto od Dejtonskog sporazuma – rekao je Dodik.  

U stenogramu sa današnjeg sastanka navodi se da je Dodik rekao Trasovoj da mjere koje preduzima Velika Britanija apsolutno nisu korektne i nisu usmjerene ka očuvanju Dejtonskog sporazuma.

– Pedi Ešdaun je srušio Dejtonski sporazum nasiljem koje je vršio ovdje uz podršku vaše tadašnje vlade, tako da je danas upitno da li postoji ili ne Dejtonski sporazum i nasilje koje je tada učinjeno pokušava se sada održati kroz razne priče i podvale – naglasio je Dodik.

Podsjetivši da je Paulina Nevil Džons na Londonskoj konferenciji rekla, precizno, za uvođenje PIK-a: “Svi smo znali da je to pravna besmislica, ali morali smo nešto da uradimo”, Dodik je istakao da na bazi te besmislice mi ovdje živimo 20 godina.

– Ne morate Vi gledati u mene, niti davati pravo da mislite kao ja, ali pokušajte da čujete. Niste u pravu – ne postoji visoki predstavnik, postoji Aneks 10, pa pogledajte da tamo piše da visokog predstavnika imenuju strane potpisnice Aneksa 10, da relevantnom rezolucijom to potvrđuje Savjet bezbjednosti. Niti ima relevantne rezolucije, niti ima strana potpisnica – ponovio je Dodik.

On je rekao da BiH danas ne postoji institucionalno, jer da postoji onda bi se ponašali odgovorno na spoljnopolitičkom nivou i stavovi koji se iznose bili bi stavovi Predsjedništva koje je jedino ustavno dogovara, ali to nije tako, izvlače se neki stavovi od prije 10 godina koji se ne odnose na ovu situaciju i pokušava se to prodati kao neki raniji dogovori.

– Ovdje nije bio nijedan stav u vezi sa ukrajinskom krizom. Јa sam inicirao raspravu o toj temi, ali ona je odbijena jer nisu htjeli da je stave na dnevni red. Tako da u tom pogledu ovo Predsjedništvo djeluje rasuto i jedino se okupi kada neko tako važan kao Vi dođe ovdje kod nas.