Dodik je ocijenio da Velika Britanija, pošto je izašla iz EU, sada ima potrebu da sa mnogim zemljama u svijetu obnovi trgovinske i druge sporazume i da joj se tako otvore tržišta.

– Britanci nama ovdje ne misle dobro, pa i ako ne potpišemo ovaj sporazum, oni će pokušati da naprave firme i trgovinu sa muslimanima, a nama će biti na štetu – rekao je Dodik za Televiziju “MIS” iz Sidneja.

On je ocijenio da potpisivanje navedenog sporazuma treba odbiti, te dodao da je zbog toga uputio zahtjev Narodnoj skupštini Republike Srpske za održavanje posebne sjednice, na kojoj će biti razmatrana ova tema.

Dodik je napomenuo da Velika Britanija ima neprijateljski odnos prema Srbima još od vremena visokog predstavnika Pedi Ešdauna.

– Britanska Vlada prevarila je Srbe u vrijeme kada je potpisivan Dejtonski sporazum, jer nije htjela da stoji iza njega, nego je podrškom Ešdaunu i drugima sličnim njemu razrušila ono što je nama ponuđeno i stavljeno na sto da se uspostavi mir – rekao je Dodik.

On je napomenuo da su “prevaranti kao što su Britanci ovdje prisutni vijekovima i uvijek je njihov angažman protiv Srba, a na strani drugih”.

– Britanci su ti koji su ovdje plasirali priču o negativnom ruskom malignom uticaju, ali ovdje postoji maligni britanski uticaj, jer uvijek imaju malu političku strukturu na koju utiču, u ovom slučaju PDP i njegove funkcionere – rekao je Dodik.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske je u petak, 10. juna, stigao zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za održavanje posebne sjednice, na kojoj bi parlament trebalo da se izjasni o odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena na sjednici Predsjedništva bez konsenzusa.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je ovu odluku veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne o tome.