Na početku godišnje konferencije, Dodik je zahvalio novinarima za saradnju u prošloj godini i najavio nove projekte u 2019. godini, te rekao da će nastaviti da koračaju krupnim koracima i dalje.

“Kraj godine je vrijeme da se sumiraju važni događaji iz protekle godine i da se najave planovi i projekti za narednu godinu. U protekloj kampanji je bilo i oblika specijalnog rata i nedvosmisleno je da je postojalo miješanje stranog faktora u izborni proces”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

On je dodao da su Opšti parlamentarni izbori obilježili 2018. godinu.

“Bilo je raznih uplitanja u prošloj godini u izborni proces. Kad smo objelodanili da su Britanci uložili veliki novac za uticaj na izbore, svi su napadali nas. Međutim mi u Republici Srpskoj smo se bavili važnim elementima života. Bavili smo se infrastrukturnim projektima”, izjavio je Dodik.

Istakao je da je ova godina bila apsolutno najbolja po pitanju broju zaposlenih uSrpskoj.

“Imamo povećanje zaposlenosti za 2,2 odsto”, dodao je Dodik.

Konferencija Milorada Dodika, novinari (Foto: RTRS)

Konferencija Milorada Dodika, novinari (Foto: RTRS)

On je naglasio da je Srpska, u ovoj godini koja ističe, imala najveće anuitete za povrat zajmova.

“Naš anuitet u narednoj godini biće manji za 240 miliona KM što će omogućiti da naš budžet normalno funkcioniše”, poručio je Dodik, te dodao da će u 2019. godini cilj biti da prosječna plata bude 1.000 KM.

Dodao je da su u Srpskoj povećane penzije i da će se povećavati i dalje.

“Činili smo sve da završimo započete infrastrukturne projekte i mogu da se pohvalim da smo završili auto-put ‘9 januar’, a nastavićemo i raditi na auto-putu od Doboja do Drine. Ovu godinu obilježio je i projekat izgradnje Bolnice Srbije, koju smo otvorili”, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da se mnogo radilo da UKC Republike Srpske poprimi drugu dimenziju.

“Objedinili smo sve klinike na jednom mjestu. Nastavljamo i dalje da radimo kako bi on bio reprezentativan objekat”, kaže Dodik.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Podsjetio je da je preko 130 miliona KM implementirano u sve opštine Srpske, te dodao da je Vlada Srbije odobrila Republici Srpskoj preko 20 miliona za realizaciju projekata.

On je istakao da će Republika Srpska raditi na sprečavanju ulaska migranata u BiH, i dodao da će biti preuzete efikasne mjere da se od ulaska migranata zaštiti Republika Srpska.

“Iduće godine radićemo i na tome da se BiH riješi prisustva visokog predstavnika kao i da se prekine angažman stranih sudija u Ustavnom sudu”, rekao je Dodik.

Poručio je da će Republika Srpska učiniti sve da obezbjedi mir na ovim prostorima.

“Bavićemo se pitanjem ostvarivanja stausa kandidata ze EU i već smo mogli imati uslove da o tome razgovaramo da smo formirali Savjet ministara. Ali pošto smo zemlja apsurda i to pitanje se odužilo. Srpska je konstituisala vlast i implementirala izborne rezultate i odradila sav posao u vezi sa formiranjem zajedničkih institucija”, naglasio je Dodik.

Dodik je na kraju konferencije poželio svima srećni i uspješnu novu 2019. godinu i dodao da će Republike Srpska učiniti sve da njeni građani ovdje imaju sve što im je potrebno.

Predsjedavajući Predsjedništva na pitanje vezano za formiranje Savjeta ministara rekao je da predsjedavajući treba da bude iz reda srpskog naroda, te da to bude Zoran Tegeltija.

“Srpska će dati svoje prijedloge, onako kako joj to pripada. Važno je još jednom naglasiti da tamo gdje on boravi mora da bude obilježje Republike Srpske”, podvukao je još jednom Dodik.

Godišnja konferencija za novinare Milorada Dodika

Godišnja pres konferencija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.Pratite #RTRS #RTRSvijesti #info #srpska #golive

Publiée par RTRS vijesti sur Dimanche 30 décembre 2018