– To je čisti neprijateljski čin. OBA bi trebalo da odgovara i rukovodstvu Republike Srpske, a nikada nam nisu dostavili nijedan izvještaj – rekao je Dodik za Večernje novosti.

On je naveo da iza svega stoje neke službe sa Zapada koje procjenjuju da je Republika Srpska dio ruske podrške, te da pokušavaju da preko OBA razviju mrežu i u Srbiji.

Dodik kaže da Srbija postane sumnjiva čim ne slijedi “bolesne ambicije Zapada da se obračuna sa Rusijom”, koliko god se pokazalo da Srbija sarađuje jednako i sa Zapadom i sa Istokom.

– A kako te službe ne bi direktno rovarile po Srbiji, onda to rade preko Sarajeva. Imamo informacije da preko OBA, koja je pod uticajem Bakira Izetbegovića, pokušavaju da razviju mrežu i u Srbiji. Ali, Srbija je daleko moćnija i jača, i to će se pokazati kao smiješan pokušaj – smatra Dodik.

Dodik ukazuje na to da je veliki problem što u OBA sjede i neki Srbi koje je, kako kaže, postavio srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kojem je predočen dokument u kome se daje nalog da se prisluškuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Srbije.

Novosti pišu da OBA, uz asistenciju britanske MI6, i dalje prisluškuje Dodika i rukovodstvo Republike Srpske, a prati i njihove kontakte sa Vučićem.

Pozivajući se na bezbjednosne krugove, list navodi da je riječ o nastavku akcije OBA pod kodnim nazivom “Ušće”, te da obavještajci BiH u tome imaju veliku logističku podršku britanskih obavještajnih službi koje su u velikoj mjeri prisutne u BiH, a bez kojih OBA ne bi mogla da izvede operaciju.

Prema saznanjima lista, britansko djelovanje je pojačano u BiH prije svega zbog jakih veza Dodika sa Moskvom, a zbog toga je nedavno u Sarajevu instaliran logistički obavještajni centar MI6 s ciljem da se pozicija predsjednika Srpske oslabi pred izbore.

Istovremeno je, navodi list, na meti britanskih i sarajevskih obavještajaca i Vučić koji je u jednom periodu prisluškivan preko kontakata sa Dodikom i drugim funkcionerima Srpske.

On je o tome svojevremeno bio upoznat i obavijestio je srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

U tekstu se navodi da je interesovanje Britanaca za Vučića poraslo rasplamsavanjem debate o rješenjavanju kosovskog čvora, posebno u situaciji kada Priština ponovo odbacuje mogućnost kompromisa.

List dodaje da su u svrhu praćenja Dodika i zvaničnika Srbije reaktivirana i dva britanska obavještajna centra u Beogradu, jer Britanci žele da se na velika vrata vrate na Balkan koji im je bitan pošto su na izlaznim vratima EU.