Sastanak Dodika i Pendarovskog biće održan u 17.00 časova, rečeno je Srni u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Nakon razgovora sa Pendarovskim, srpski član Predsjedništva BiH od 19.00 časova prisustvovaće Svetosavskoj akademiji na kojoj će mu biti uručeno najveće priznanje srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji – Svetosavska povelja.

Odluku o dodjeli ovog velikog priznanja jednoglasno je donio Organizacioni odbor za obilježavanje nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji “Svetosavska nedjelja 2020”, na prijedlog Srpske zajednice u toj zemlji.

Svetosavska povelja dodjeljuje se Dodiku za izuzetan doprinos afirmisanju srpskog nacionalnog pitanja u cijelom regionu i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Makedoniji.

Lideru Srba u Republici Srpskoj ovo visoko priznanje dodjeljuje se i za zalaganje za uspostavljanja jedinstva unutar srpskog naroda u cjelini i uspostavljanje dobre saradnje i razumijevanja između Srpske i Sjeverne Makedonije.

Na Svetosavskoj akademiji predviđeno je obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog, a Svetosavsku besjedu trebalo bi da održi profesor Darko Tanasković.

Nakon akademije povodom Savindana, srpski član Predsjedništva BiH trebalo bi da prisustvuje svečanoj večeri sa istaknutim ličnostima iz javnog i društvenog života Sjeverne Makedonije.

Drugog dana posjete Skoplju, Dodik će obići naselje Kučevište-Skopska Crna Gora, gdje će ga dočekati predsjednik Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra Bogoljub Ninić.

Nakon obraćanja, Dodik i Ninić prisustvovaće kulturno-umjetničkom programu u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” u Kučevištu.