Dodik je istakao da on jeste srpski član Predsjedništva i da predstavlja Srbe, ali da ne namjerava i neće raditi protiv interesa drugih naroda.

“Neću dozvoliti nikakvu majorizaciju bilo koga. Ja ne želim da majorizujem nikoga i neću dozvoliti bilo kome drugom, kao način odlučivanja, jer sam uvjeren da smo, u procesu majorizacije, veoma blizu oružanog konflikta u samoj BiH”, rekao je Dodik sinoć za RTS.

On je istakao da ga izgradnja pelješkog mosta ne zanima i da to pitanje gleda kroz prizmu Republike Srpske, koja mora da sarađuje sa Hrvatskom u izgradnji budućeg mosta u Gradišci na Savi.

Dodik je naglasio da nema ništa protiv izbora naroda i da niti može, niti želi da izbjegne one koje izaberu bošnjački i hrvatski narod, dodavši da će shodno tome oni koji budu vlast u Federaciji BiH biti partneri u BiH zato da bi izbjegli dodatne turbulencije.

On je naveo da je rad prethodnih predstavnika Srba u zajedničkim organima kritikovao zbog, kako je rekao, podaništva, a ne zato sa kim su ili nisu.

“Struktura koja je to do sada radila bila je u funkciji jačanja unitarističkog modela BiH, gdje su /ministar bezbjednosti BiH Dragan/ Mektić i ministri smatrali da su oni nadređeni Republici Srpskoj, a naš politički koncept nije taj”, rekao je Dodik.

Aktuelni predsjednik Republike Srpske istakao je da on podržava ustavni koncept BiH, a ne unitaristički koncept Bakira Izetbegovića, koji su “/Mladen/ Ivanić i ostali podržali”, ukazavši “da su podržavali ustavni koncept ne bi imali problem sa opštim uvjerenjem u Republici Srpskoj da vrše srpsku nacionalnu izdaju”.

Na pitanje da li je moguće napraviti srpski nacionalni blok, Dodik je odgovorio da je spreman za razgovor sa svima koji žele da rade zajedno na pitanjima Republike Srpske i njene ustavne pozicije i ustavnih kapaciteta.

Govoreći o stranom uplitanju u predizbornu kampanju, Dodik je naveo da 1998. godine nije znao koliko stranci “igraju pokvareno i ponižavajuće za srpski narod” i ocijenio da mu neki na Zapadu rade o glavi, zato što je njegova politika, politika jačanja Republike Srpske.

Dodik je naveo da ga “često obavještavaju o nekim aktivnostima, koje preduzimaju” i da je bilo stranog miješanja i u predizbornoj kampanji, naglasivši da je dokaze dao sam britanski ministar odbrane, otvoreno rekavši da šalje u BiH 40 specijalaca da pomognu da se izbori ostvare u skladu sa ciljevima.

“Mi smo ih evidentirali. NJih pet je bilo u Banjaluci. Okupljali su strukture, uključivali se u društvene mreže, medije, širili lažne informacije. Međutim, ništa im to nije pomoglo, jer naši ljudi ne vole strance koji se miješaju u naš unutrašnji politički život”, rekao je on.

Predsjednik Srpske je istakao da stranci od 2006. godine nisu mogli da ulaze u bilo kakvu priču o formiranju vlasti u Republici Srpskoj, dodavši da je on vodio potpuno jasnu, legalističku politiku, koja “ne može da bude osporena”.

“Mi smo to radili autentično sami i suprotstavili smo se visokom predstavniku i svim drugim strancima u Republici Srpskoj. To je spasilo Srpsku. Ta politika se zasnivala na tome da Republika Srpska ne traži ništa više od onoga što ima napisano u Dejtonskom međunarodnom sporazumu i da ne pristajemo na gubitak nadležnosti”, rekao je Dodik.

On je ukazao da je ta legalistička politika zasnovana na međunarodnom sporazumu koji se “sprovodi, a ne mijenja”, dok su, kako je objasnio, “kriminalci kakav je Pedi Ešdaun, /Volfgang/ Petrič i ostali rušili međunarodni sporazum”, tako što su pasivizirali srpsku političku strukturu, čemu je došao kraj 2006. godine.