screenshot

Urgentne tačke su pitanje razgovora na relaciji Beograd – Priština, kao i činjenica da u BiH još uvijek nije uspostavljena struktura SM…

Članovi Predsjedništva BiH sastaće se sa danas sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

– Centralni događaje će biti na Јahorini gdje će se razgovarati o formatu predsjednika država članica Savjeta za saradnju u jugoistočnoj Evropi ili šefova delegacija vlada o tome šta smo uradili u prošloj godini i šta bi mogli biti ciljevi u narednom periodu – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naglasio da je proces saradnje već ranije uspostavljen i da je BiH ove godine bila predsjedavajuća, kao i da je ovo završni sastanak predsjedavanja.

– Želimo da sagledamo šta je sve do sada urađeno, a toga je bilo veoma malo. Mnoge zemlje članice su prolazile kroz izbore, tako da nije bilo moguće raditi na konkretnih stvarima. Ali, pokrenuto je nekoliko važnih inicijativa vezanih za saradnju u pogledu očuvanja mira i saradnju na ekonomskom planu – naglasio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva podsjetio je za RTRS, da će u fokusu ostati potreba da se razgovara o stabilizaciji i učvršćivanju mira u regionu.

– Urgentne tačke su pitanje razgovora na relaciji Beograd – Priština, kao i činjenica da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije uspostavljena struktura Savjeta ministara onako kako to traže izborni rezultati – rekao je Dodik.