“Ovdje postoji spremnost da se podrže procedure u vezi sa utvrđivanjem kandidatskog statusta, ali BiH mora da završi još mnogo otvorenih pitanja, kao što su Upitnik, rješavanje problema vezano za zajedničku komisiju parlamenta BiH i Evropskog parlamenta, što nije moguće jer nije konstituisan Dom naroda BiH i samim tim ne može se utvrditi ni delegacija”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je sastanak bio dobar i istakao da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima, te da je dominirala predaja odgovora na Upitnik što BiH da isporuči EU da bi mogla da uđe u procedure donošenja mišljenja i odluka o kandidatskom statusu, za šta su svi u BiH zainteresovani.

“Mislim da je to dobra prilika za BiH da dođe do kandidatskog statusa, a onda će se otvoriti i neka važna pitanja, kao što je pozicija visokog predstavnika u BiH, sudija u Ustavnom sudu BiH, svega onog što nije spojivo sa statusom BiH, kandidata za EU”, kaže Dodik.

On je istakao da je veoma važno bilo pitanje u vezi sa formiranjem vlasti u BiH nakon sprovedenih izbora, te da se na sastanku moglo čuti da Evropska komisija to smatra prioritetom.

Prema njegovim riječima, EU u tom pogledu može samo konstatovati da postoji pet zemalja članica koje nisu članice NATO-a i da to pitanje ne može biti uslovljeno bilo kojim potezima u vezi sa evropskim integracijama.

Na sastanku je, kaže Dodik, bilo riječi i o pitanjima u vezi sa socijalno-ekonomskim statusom u BiH, potrebi nastavka sprovođenja Reformske agende, kao i da se pokuša stvoriti atmosfera podrške, prije svega, evropskom putu.

“Ovdje je bila prilika da se informiše o raznim inicijativama koje usložnjavaju političku situaciju, kao što je ona o ukidanju naziva Republika Srpska i mnogo čega drugog što nepotrebno, a neki politički faktori, radi svojih ciljeva, postavljaju na dnevni red. To su pitanja koja mogu da ugroze ovakvo kretanje koje je sa stanovišta EU očekivano i prihvatljivo”, kaže Dodik.

Na pitanje Srne da li je evropski put vezan za NATO integracije, Dodik je rekao da misli da je Mogerinijeva jasno rekla da to pitanje nije u prioritetu EU, već unutrašnje pitanje BiH, ali da ga ne treba vezivati za to, te da ono što treba učiniti je formirati vlast u BiH.

Govoreći o nastavku posjete Briselu, Dodik je potvrdio da će imati niz sastanaka sa više funkcionera iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a večeras zajedničku večeru.

On kaže da su za sutra su predviđeni susreti sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom u 11.00 časova.