Dodik je rekao da je riječ o velikom lideru koji pokazuje osjećaj za probleme u BiH jer smatra da je potreban dogovor u zemlji, mada je Srbima jasno da će u krajnjoj instanci Turska i njen predsjednik uvijek biti iza Bošnjaka.

Prema njegovim riječima, iz takvog pristupa došlo je do inicijative za sastanak Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, te lidera iz BiH – predsjednika SNSD-a Dodika, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a Dragana Čovića.

Dodik je podsjetio da su na takav format razgovora pristali svi osim Izetbegovića, zbog, kako je naveo, Britanaca i Amerikanaca.

Istakao je da je uvijek spreman da brani srpske interese pred bilo kim, te podsjetio da bi BiH imala manjak vještačkog đubriva da nije bilo Turske jer je to omogućio Erdogan u njihovom razgovoru.

Dodik je rekao da je pozvao Erdogana da dođe u Banjaluku i od njega dobio obećanje da će doći.

Govoreći o potrebi dogovora u BiH, Dodik je ukazao da bošnjačko Sarajevo svako pitanje želi da nametne Republici Srpskoj, pa u te svrhe koriste ljude iz inostranstva misleći da će oni to da završe.