“Američki predsjednik imenuje predsjednika Vrhovnog suda te zemlje i on je barem njemu odgovoran. Kome su odgovorni naši tužioci? Samo primaju dobre plate, ništa drugo i ne rade. Prema tome, uvijek ću ih kritikovati”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i podsjetio da se tužioci u nekim drugim zemljama biraju na izborima, ili ih neke vrhovne instance imenuju, kao i sudije.

Dodik je upitao da li je Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/, koji ocjenjuje neprimjerenim njegove posljednje izjave o predmetu “Dragičević”, uradio bilo šta vidno u tom predmetu.

“Zanemarite `Pravdu za Davida`, da li je ova javnost zadovoljna pravnim sistemom? Јa 10 godina ukazujem kako pravosuđe u BiH ne valja i kako ga je nakaradno napravila međunarodna zajednica… I sada oni osuđuju moje stavove”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da, ako oni osuđuju njegove stavove, on osuđuje njihove, nazvavši ih “neradnicima koji primaju dobre plate u Tužilaštvu i samo se štele sa kriminalnim sektorom”.

“Tom sektoru ne smije ništa policija koja dovede pred njih počinioce raznih kriminalnih djela, za koje bi u svakoj normalnoj zemlji dobili pritvor, a tužioci ih puštaju /na slobodu/… Kakva je to borba protiv organizovanog kriminala?”, upitao je Dodik.

On je upitao i kako će policajac, koji radi svoj posao, biti stimulisan da nešto uradi i izloži svoj život opasnosti da privede lopova, kriminalca i ubicu, a da ga nakon toga tužilac pusti na slobodu navodeći da nema elemenata da bude pritvoren.

“To svakodnevno gledamo i mi sada ne smijemo da kažemo ništa, a oni smiju. Njihova nezavisnost nije pitanje nezavisnosti od rada, već od političkog uticaja i s tim se slažem. Ali mora da se uspostavi odgovornost prema javnosti. Kao i mi, koji smo izabrani /na izborima/, i oni /tužioci/ imaju odgovornost prema javnosti”, poručio je Dodik.