Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da nema niti jedne formalne odluke kojom bi se BiH priključila globalnoj inicijativi SAD u vezi sa Ukrajinom, ističući da ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković time samo pokušava da napravi dodatni metež.

– Ona je neovlaštena za tako nešto. Spoljnopolitička pitanja su u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, koje nije zauzelo taj stav. Pričao sam i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i na Savjetu ministara nema tako nešto – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je riječ o ličnom mišljenju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara, pojašnjavajući da je napravljena priča da, ukoliko Turkovićeva nešto kaže, da je to stav BiH, što nije tačno.

– Nema niti jedne formalne odluke da se BiH pridružila i sankcijama prema Rusiji, pa neće se pridružiti niti prema ovom. Ona može da daje svoje stavove – rekao je Dodik.

Istakao je da takva situacija samo pokazuje koliko je BiH besmislena, podijeljena i nema organe koji funkcionišu.

– Sve je to karikatura i ona očigledno ignoriše sve to. Oni najbolje ruše BiH. Za takvu priču nema saglasnosti na Predsjedništvu i neće je ni biti – istakao je Dodik.

U današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara navodi se da se “BiH priključuje globalnoj inicijativi SAD protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Ruske Federacije”, na poziv državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

– Pridružujemo se osudi aktivnosti takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju – precizira se u saopštenju.