Foto: RTRS

– Svi mi koji radimo u ime naroda, bez obzira na kom nivou, moramo se osjećati dijelom ukupnog bezbjednosnog sistema srpskog naroda i taj sistem bezbjednosti mora biti integrisan i vidljiv na svakom mjestu, i na političkom i vojnom, kako bi jasno dali poruku svakome ko misli da je sloboda srpskog naroda jeftina stvar – rekao je Dodik na obilježavanju 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH u kasarni “Kozara” u Banjaluci.

Dodik je istakao da se bez obzira na organizacione strukture vrhovna komanda nad strukturom bezbjednosti, pa i u Oružanim snagama, nalazi u Republici Srpskoj.

– Zajedno sa predsjednikom Republike Srpske posvećen sam činjenici da bez obzira što je Ustav BiH dodijelio Predsjedništu vrhovnu komandu nad vojskom, hoću da kažem da, što se mene lično tiče, poštovaćemo tu odluku i Ustav, ali, svakako, moje opredjeljenje jeste – vrhovna komanda je ovdje u Banjaluci za pripadnike našeg Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka – naglasio je Dodik.

Dodik je danas zatražio od komandata Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka da na sljedećem obilježavanju Dana Vojske više od pola stroja bude obučeno u uniforme Vojske Republike Srpske.

– Ovo je naš dan i naše obilježavanje. Јa vas molim da mi pripremite sve neophodno da bi to obezbijedili – istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da danas nije lako biti pripadnik ovog puka u sistemu Oružanih snaga BiH, ali je istakao da je veoma posvećen da se očuva subjektivitet prisustva Srpske u toj strukturi i status pripadnika puka.

“Uvijek ću stati iza svakog zahtjeva koji dođe od pripadnika naše strukture u Oružanim snagama”, poručio je Dodik, te podsjetio da je odluka o formiranju Oružanih snaga donesena pod prisilom međunarodnog faktora.

On je rekao da je uvjeren da je greška bila odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske zbog čega je danas veća izloženost raznim zahtjevima koji nisu svojestveni onome što je suština interesa Republike Srpske i svih koji tu žive.

Dodik je poručio i da će politička odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti biti poštovana do kraja.

– Mi smo odlučili da budemo dio vojne neutralnosti i da budemo izvan bilo kojeg vojnog saveza, kako na istoku tako i na zapadu. To ćemo dosljedno poštovati i zahtijevamo od svakog od vas da to na svakom mjestu gdje se o tome razgovara branite tu odluku Narodne skupštine – rekao je Dodik.

On je naglasio da je ta odluka bila dio sveukupnog konsenzusa u Republici Srpskoj zbog čega je još više obavezujuća, te poručio da se neće dozvoliti da se sa odlukama Narodne skupštine bilo ko igra.

Dodik je istakao da je posebno srećan zbog činjenice da je bio poslanik u Narodnoj skupštini koja je glasala za formiranje Vojske Republike Srpske.

– Vojska Republike Srpske i Republika Srpska kao država su istorijska težnja srpskog naroda proistekla iz naših iskustava iz prošlosti – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, tamo gdje Srbi nisu imali svoju državu i vojsku, imali su stradanja i golgotu.