Foto: SRNA

Dodik, koji je i lider SNSD-a, istakao je da ne želi da polemiše sa SDA, koja je danas ocijenila da Tegeltija ne radi dobro posao za koji je izabran, ali je poručio da je riječ o sposobnom kadru SNSD-a.

– Ne želim da polemišem sa SDA i ne želim da sa njima dijelim bilo kakve stavove. U Savjetu ministara smo jer nam kao /izbornim/ pobjednicima iz Republike Srpske pripadaju ta /ministarska/ mjesta, i mi ne možemo da biramo druge, kao što ni oni ne mogu da biraju umjesto nas – rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, SDA nije srećna što mora da učestvuje u vlasti na nivou BiH sa SNSD-om, tim prije jer “oni u Sarajevu imaju svoje pajtaše iz Republike Srpske”, što povremeno pokazuju glasajući nezakonito za izbor Centralne izborne komisije BiH, mijenjajući Poslovnik o radu Predstavničkog doma i tome slično.

– Moguće da ta izjava iz SDA bude u funkciji nekakve dodatne pripreme ili nekog novog pokušaja te vrste. Dakle, Zoran Tegeltija predsjedava Savjetom ministara, koji nije vlada BiH, nego pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i mislim da je krajnje vrijeme da se Savjet ministara dovede u tu funkciju, a ne da se šire lažne iluzije kako BiH ima neku svoju operativnu vladu – naveo je Dodik.

On je naveo da treba reći da je Savjet ministara donio sve neophodne odluke u vezi sa epidemijom virusa korona, da nije bilo zastoja u vezi sa ulaskom ili izlaskom stranaca, ili pitanja karantina, pa čak i aranžmana u vezi sa finanijskom pomoći.

– Tegeltija nije taj koji je spriječio podjelu sredstava na način dogovoren sa MMF-om – rekao je Dodik.

On je podsjetio da Republika Srpska na planu indirektnih poreza već godinama ima zastoj uplata, pri čemu bilježi manjak od oko 50 miliona KM.

Prema njegovim riječima, federalni premijer /Fadil Novalić/ uopšte ne spori da Republika Srpska ima pravo na uskraćene prihode od indirektnih poreza, ali kad se dođe u situaciju da se to plati, onda nema naloga, pa čak ni izvršavanja sudskih presuda u korist Republike Srpske.

Dodik smatra da SDA “bacanjem loptice u tuđi teren” sada pokušava da pobjegne od afere “Respiratori”, loših odnosa u Federaciji, problema sa kantonima i drugim.

– Zoran Tegeltija radi u skladu sa zakonom i Ustavom, kao i politikama koje su dogovorene u Republici Srpskoj – zaključio je Dodik.