Foto: RTRS

– Bez jedinstvenog stava Narodne skupštine teško ćemo bilo šta prihvatiti – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da Srpska može prihvatiti određen plan koji bi podrazumijevao saradnju sa NATO-om, kao što je na primjer prisustvo Oružanih snaga BiH u misijama u Avganistanu i slično, što je i činjeno.

– Mjerilo je ono što NATO ima u Srbiji i mi preko toga sigurno nećemo preći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO – rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska ostaje privržena rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, što je i pitanje digniteta parlamenta Srpske i njenih predstavnika koji treba da to poštuju.

– Ako neko očekuje da ćemo to promijeniti, neće se desiti – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće prihvatiti članstvo u NATO u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

– To je za mene zavjet. Nema članstva u NATO i tu politiku ćemo iznijeti na nivou BiH – rekao je Dodik u obraćanju poslije svečane akademije povodom održavanja Izborne skupštine Ujedinjene Srpske, koja je održana u Banjaluci.

Dodik je napomenuo da je NATO ovdje bombardovao narod, planirao granice između Srba na Drini, ali je dodao da Srpska ne smije ostati bez prijatelja na globalnom nivou.

Prema njegovim riječima, Srpska ne može prihvatiti članstvo u NATO, ali može saradnju sa tim vojnim savezom.

Dodik je ponovio da BiH interesuje evropski put i status kandidata za EU, te odlazak OHR-a i stranih sudija.

On je podsjetio da Srpska ima najstabilniju vlast i da je ujedinjena na nivou BiH s ciljem da ne iznevjeri narod Srpske već da iza sebe ostavi urađene konkretne projekte poput infrastrukturnih.