U saopštenju Predsjedništva BiH navodi se da je programom posjete predviđen sastanak sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini i komesarom Hanom.

Po završetku susreta predviđeno je uručenje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i zajedničko fotografisanje Dodika, Mogerinijeve i Hana.

Nakon susreta Dodik i Hana u četiri oka predviđena je zajednička konferencija za novinare.

Evropska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna prošle godine, a najveći broj odnosio se na političke kriterijume – 106, zatim na poglavlje socijalna politika i zapošljavanje 43, poglavlje transportna politika 38, poglavlje pravda, sloboda i bezbjednost 36, te na ekonomske kriterijume 33.

Svrha dostavljanja odgovora na dodatna pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.