Foto: SRNA

“Tih institucija nema u Ustavu BiH i one su strana tijela u ustavnopravnom sistemu BiH”, rekao je Dodik novinarima u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da ne podržava današnje proteste građana protiv VSTS-a i njegovog predsjednika Milana Tegeltije jer smatra da je riječ o manipulaciji, s obzirom na to da se zna ko su organizatori tog skupa i činjenicu da nema ni dozvole za njegove održavanje.

“Ovdje je riječ o nečem širem, o manipulaciji i pokušaju podrivanja ovakvog sistema u kome se nekome ne sviđa VSTS i ne sviđa se ko je glavni tužilac BiH, pa hoće da promijeni praksu i devalvira VSTS, te satanizuje i kriminalizuje tužilačku strukturu koja nekome ne odgovara”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da razumije frustriranost građana neefikasnim radom pravosuđa u BiH, jer i on lično smatra da je taj projekat apsolutni promašaj u kojem dominiraju i određene sekte i klanovi.

On je upitao kako je moguće da veću odgovornost imaju članovi VSTS-a, koji biraju sami sebe, od članova parlamenta, kako je to praksa u Evropi i svijetu.

Prema njegovim riječima, o svim malverzacijama i nedostacima u radu VSTS-a, o kojima govori već desetak godina, juče su svoj decidan stav iznijeli i Delegacija EU, OEBS i Ambasada SAD u BiH.

“Zašto se stranci petljaju u naše unutrašnje stvari? Zašto je VSTS mjesto utvrđivanja sudske i tužilačke odgovornosti, a nije parlament?”, pita Dodik.

On smatra da je neko namjerno napravio nakaradan pravosudni sistem, koji ne može uspjeti u BiH.