– Stravična stradanja i bombardovanje Srbije i Republike Srpske dio je zločinačkog plana NATO-a i zapadanih zemalja, koje su srpski narod svrstali na stranu lošeg i onoga kome treba načiniti štetu – rekao je Dodik na državnoj ceremoniji povodom 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije u Nišu.

Dodik je istakao da je NATO agresija dugo pripremana i da po posljedicama i danas traje, što se vidi po djeci koja nemaju kose.

– Znamo da i danas ta agresija traje. To je bilo nemilosrdno, a oni su to pretvorili u anđela. Bilo je nepravdeno, nasilnički i zločinački – rekao je Dodik.

On je napomenuo da im nije bilo dovoljno da svojom arogancijom spriječe da 12 banjalučkih beba dobiju kisik nego su morali da i u Srbiji ubiju 78 djece.

– Neka su prokleti svi koji su donijeli odluku i učestvovali u bombardovanju i ubistvu male Milice Rakić i sve djece u Republici Srpskoj i Srbiji – rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da bi bilo dobro da su večeras u Nišu i oni koji su do dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića NATO agresiju smatrali kampanjom.

– Od onih koji su smislili, koji su izdali naređenje, koji su učestvovali i komandovali operacijama bombardovanja Srbijom i Republikom Srpskom, samo su mi mrži oni među nama koji pokušavaju da to opravdaju i nađu razloga za to. To se ne može opravdati – rekao je Dodik.

Naveo da su na NATO raketama bile kamere i da su znali kada su ubijali djecu, gađali porodične kuće, zgradu televiziju, kada su pogodili voz, rušili kinesku ambasadu, kada su u Nišu ubili 13 civila među kojima i ženu u sedmom mjesecu trudnoće.

– Oni su htjeli da nanesu štetu. Ta šteta je ogromna i civilazcijska. Nisu smatrali da treba da se izvine – kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da NATO agresoru nije bilo dovoljno što je podržao “Oluju” i izbacio 250.000 Srba iz Hrvatske, već je morao da proširi agresiju na Srbiju da bi sa Kosova izbacio 200.000 naših sunarodnika.

Prema njegovim riječima, njihovi generali, vojnici, zločinci nad srpskim narodom, nisu oni koje procesuiraju međunarodni sudovi za zločine već je to ostavljeno za srpski narod.

On je podsjetio na propagandu protiv Srba da bi se opravdali sve što su činili srpskom narodu.

– Govorili su da smo oni koji čine genocid, etničko čišćenje, sve ono što su nama činili. Pokušali su da opravdaju svoj zločin pričom o kolateralnoj šteti. Nisam od onih koji će im to oprostiti – poručio je Dodik.

On je napomenuo da neće preći preko toga, pa i kada bude običan čovjek imaće u sebi neoprostivo sjećanje na tužne dane kada su Srpskoj i Srpskoj nanijeli strašne gubitke.

– Oni su se svrstali na stranu naših neprijatelja, Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH, a ovde u Srbiji i na Kosovu na strani Albanaca. I to nisu prestali da to budu – rekao je Dodik.

On je napomenuo da danas problem Kosova nije riješen i da bombe nisu odlučujući politički faktor da to bude riješeno, već je to pitanje na dnevnom redu zahvaljujući današnjoj vlasti u Srbiji.

Dodik je istakao da je to pitanje strašno bolno i da je taj svijet koji je bombardovao Srbe zbog Kosova ponovo politički na drugoj strani protiv Srbije i Srba u pokušaju da Srbiju privole da prizna Kosovo.

– Zato je danas važno da Srbija bude okupljena i svi mi Srbi oko Srbije, oko legalno izabranih političkih državnih funkcionera, oko naših pregovarača. Zato je danas važno dati snagu Vučiću i pregovaračkoj poziciji – rekao je Dodik.

Poručio je da snaga Srbije treba svakom Srbinu koji nije u Srbiji, a njena snaga je snazi njene moći, države, predsjednika, Vlade, da se poštuje, da se voli.

– Čini mi se da ono što je bilo prije 20 godina ponovo pokušava valjati ulicama Srbije. Treba se vratiti u legalni sistem, izbori su mjesto gdje treba odlučivati o snazi Srbije – istakao je Dodik.

On je zahvalio Vučiću što je započeo sa obilježavanje datuma srpskih stradanja jer bi u suprotnom svi bili zaboravljeni.

– Kada sam danas izložen zahtjevima da BiH pođe putem NATO saveza, jasno im kažem da ja to ne mogu da prihvatim i neću. Neću zato što to ne prihvata i Srbija. Neću nikada da dozvolim da se uspostavi granica na Drini – rekao je Dodik.

Dodao da ga nije ponijela emocija već da razložno govori da su godine i decenije koje dolaze godine državnog ujedinjenja.

– Vjerujem da će i drugima to postati jasno jer drugog puta nema… Kada im na neki diplomatski i malo drugačiji mekši način kažem bilo šta o tome kako je moguća BiH, nemojte da mi vjerujete, ja ne vjerujem da je to moguće jer je i BiH rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe u Republici Srpskoj i Srbiji – zaključio je Dodik.