Foto: SRNA

Dodik je nakon što je prisustvovao pomenu kod spomen-kosturnice ubijenim Srbima u ovim naseljima rekao novinarima da je ovaj pokolj jedan od najmonstruoznijih planova ustaškog zločina koji je počinjen u banjalučkoj regiji na snovu kojeg je jednu trećinu Srba trebalo pobiti, jednu pokrstiti, a jednu protjerati.

Prema njegovim riječima, srpski narod nikad ne može da zaboravi ovaj, jedan od najmonstruoznihih zločina koji su ustaše počinile nad Srbima 1942. godine.

Foto: SRNA

Dodik je podsjetio da su ustaške vlasti isti plan imale i za srpski narod u Krajini, Hercegovini, od Paga, Jadovna, Šušnjara, Garavica, Jasenovca, Stare Gradiške, pa sve do Broda na Drini.

On je naglasio da je istorija pokazala da srpski narod nije dozvolio da se taj ustaški prijekat osrtvari i da su Srbi danas ostali da žive na ovim poručjimi, te da je Banjaluka danas glavni grad Republike Srpske sa većinskim srpskim staovništvom.

Dodik je u izjavi napomenuo kako je u planu da se sa vlastima Banjaluke izvrši rekosntrukcija puta u naselju Drakulić.

Ustaše su u rano ujutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.