– Mi njima zauzimamo svoj proaktivan stav u aktuelnoj krizi i sa sebe skidamo klevetu iz Sarajeva da su svi problemi potpisani našim imenom i prezimenom. Ljudima u Republici Srpskoj je jasno da nisu, ali neki spolja radije zadržavaju predstavu o našoj krivici – istakao je Dodik u autorskom tekstu za Nezavisne novine.

Reagujući na prethodno objavljeni tekst profesora ustavnog prava Milana Blagojevića, u kojem je autor naveo da Narodna skupština usvojenim zaključcima obmanjuje srpski narod i Srpsku, Dodik je naglasio da je Narodna skupština u utorak, 1. februara, na dnevnom redu imala političko-ekonomsku situaciju u BiH.

– Otud i niz zaključaka koje je Skupština usvojila, a da gospodin Blagojević, kako sam kaže, ne vidi smisao njihovog usvajanja u ovom trenutku – naveo je Dodik.

Dodik je sa žaljenjem konstatovao da Blagojević nije primijetio koji su zaključci usvojeni na sjednici 30. jula prošle godine, kao ni da su se predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama upravo i ponašali kako su nalagali zaključci.

– Tu posebno mislim na tačku dva zaključka koja glasi: Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske – istakao je Dodik.

Tim zaključkom, tvrdi Dodik, srpski predstavnici nisu onemogućeni da odlaze na posao, održavaju sastanke i sve ono što je potrebno za poslove koje obavljaju.

Dodik ističe da se odluka o privremenom finansiranju institucija odnosi i na ljude iz Republike Srpske koji su zaposleni u zajedničkim institucijama, te da je logično da se u interesu i srpskih građana takva odluka donese.

On je naglasio da mu nije poznato da se u zajedničkim institucijama išta odlučivalo što je bilo protivno interesima Republike Srpske ili zaključaka koje je usvojila Narodna skupština u julu prošle godine.

– Naravno da ne prihvatamo tzv. Inckov zakon niti će taj zakon biti objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske. Kako će dio međunarodne zajednice da riješi to pitanje, to prepuštamo njima. Ali, mi ne želimo da sjedimo skrštenih ruku, čekajući milost neizabranih stranih državljana kad bi se oni mogli pozabaviti pitanjem spornog zakona. Sve vrijeme govorimo o tome da moramo da budemo suvereni u odlučivanju, mi ništa drugo ne radimo – naglasio je Dodik.

Dodik smatra da je od svega najveće iznenađenje Blagojevićev stav o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je svih prethodnih godina bio podrška Republici Srpskoj i njenom narodu.

– Partnerstvo koje imamo s rukovodstvom Srbije ne podrazumijeva da u tom odnosu bilo ko naređuje onom drugom. Zato sam iznenađen da profesor Blagojević koristi tako teške i netačne kvalifikacije ne samo na račun predsjednika Vučića, već i na prirodu odnosa koje Republika Srpska ima sa Srbijom, bez obzira na to ko vrši vlast u kojoj republici – smatra Dodik.

Dodik je naveo da bi volio da je Blagojević bar pomislio, ako već nije napisao, da je vlast u Srpskoj, uprkos svemu, neke stvari pokrenula, sa željom da ih završi ako ne ova, onda neka buduća politička garnitura.

– Јer, Republika Srpska nije ni počela sa nama niti će završiti sa nama. Cijenim da profesor dijeli naše političke ciljeve u čijem središtu je uvijek Republika Srpska, s tim da strategije do tog cilja zbog različitih profesija kojima pripadamo nisu uvijek iste – naglasio je Dodik.

On je istakao da ovim tekstom želi zatvoriti polemiku, koja to i nije, jer je, kako je naveo, samo iz činjenice da rado čita Blagojevićeve tekstove, osjetio potrebu da ukaže na materijalne i sve ostale greške koje je on iznio u svojoj kolumni “Velika obmana”.