Foto: RTRS

To je lažna interpretacija svega, kaže Dodik i pita gdje u Ustavu piše da su vojska i pravosuđe nadležnosti BiH.

– Ne bude li ispoštovan sporazum do 5. septembra, ići ćemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i predložiti na koji način to može biti riješeno – ponovio je srpski član Predsjedništva.

Dodik je na Palama rekao da Komšić, zajedno sa OHR-om, koji se stavio na njihovu stranu, tvrdi da on nešto prijeti.

– A to što Komšić kaže da svi oni koji nešto pokušaju, kao što sam ja nešto najavio, završe u zatvoru ili pod zemljom, to nije nikakva prijetnja. Naravno, ja sam to veoma dobro razumio – poručio je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska nema potrebu ni za kakvim avanturizmom i da će, sve što se bude radilo, raditi da se ojača izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

Prema njegovim riječima, u Narodnoj skupštini će biti predloženo na koji način treba da se to riješi.

– Razgovaraćemo sa faktorima u BiH i u prvoj fazi predložićemo im neke mjere za koje mislimo da treba da se dogovorimo – istakao je Dodik i ponovio da su strane za dogovor u BiH dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a nikakav zajednički nivo, nikakvo Predsjedništvo, Parlamentarna skupština ili Savjet ministara.

Prema njegovim riječima, to što je neko vještački to pokušao da nametne, dio je zablude.

Dodik je upitao po kojoj logici pravnoj ili ustavnoj ili demokratskoj, ako je neko nasiljem natjerao različite strukture vlasti da u nekom ranijem periodu daju saglasnost Republike Srpske da se pristupi sporazumu o oružanim snagama BiH, ne može sada izaći iz tog sporazuma.

– Mi ćemo kao skupština predložiti razgovore Parlamentu Federacije BiH i predložićemo ostalim konstitutivnim narodima da se razgovara. Mi ćemo predlagati povlačanje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i sve ono što su nametnuli visoki predstavnici i u to ne treba niko da sumnja – poručio je Dodik.

On je naglasio da se neće praviti nikakva avantura i da će se ići polako, precizno, koristeći sva demokratska sredstva.

– Učinićemo sve u okviru spoznaje da 10 mjeseci ne funkcionišu organi vlasti na nivou BiH, a opet Republika Srpska funkcioniše. Postavlja se onda logičko pitanje šta će nam ti zajednički organi kojih ionako nema, što bismo to birali kad postoje samo problemi od njih samih – rekao je Dodik.