Dodik je novinarima rekao da je sa ruskim studentima i profesorima razgovarao o izazovima koje je prolazio srpski narod na ovim prostorima, Dejtonskom sporazumu, potrebi za stabilizacijom i mirom u regionu, kao i saradnji Srpske i Rusije, te bezbjednosti.
“Najveći bezbjednosni izazovi su povratak ratnika iz Sirije u BiH, migrantska kriza, kao i ova priča o NATO”, rekao je Dodik.
On je na prijemu istakao da međunarodni faktor i danas odlučuje o glavnim procesima u BiH, među kojima su i oni finansijski koji se vode preko Centralne banke koja ima depozite kod Dojč banke.
Dodik je upozorio da informacije govore da je izloženost sumnjivim plasmanima te njemačke banke u visini tri godišnja BDP-a EU.
“To je nuklearna finansijska bomba, koja postoji, a mi ništa ne činimo da očuvamo naš prostor”, naveo je Dodik.
Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin zahvalio je Dodiku za prijem, navodeći da prema potpisanom ugovoru univerziteti u Moskvi i Banjaluci imaju dinamičnu saradnju koja se manifestuje i učešćem kolega iz Rusije na ovdašnjim naučnim skupovima.
Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić je rekao da imaju plodonosnu saradnju sa kolegama iz Moskve, te da ruski studenti i profesori učestvuju na konferenciji ovog fakulteta pod nazivom “Nauka u funkciji bezbjednosti”.
“Nastojaćemo da saradnja bude sadržajnija na planu razmjene studenata i nastavnika”, rekao je Ćeranić.
Šef Katedre socijalne bezbjednosti na Fakultetu bezbjednosti iz Moskve Jelena Priorova rekla je da moskovski i banjalučki univerzitet uspješno sarađuju na planu nauke, razmjene studenata i studentske prakse.
“Planiramo da organizujemo međunarodne magistarske studije između naših fakulteta za bezbjednost, kao i naučnu konferenciju na kojoj će učestvovati fakulteti dva univerziteta i poslije koje će biti objavljen zbornik radova”, rekla je Priorova.
Predsjednik Naučno-pedagoškog savjeta Rusije Anatolij Kustov rekao je da nastoje da pruže podršku Srpskoj u naučnom i pedagoškom pogledu.
“Hoćemo da ponudimo svoja znanja iz pravnih nauka, organizacije naučnih konferencija i okruglih stolova, ali i borbe protiv terorizma, te bezbjednosti i zaštite stanovništva od kriminala i nereda”, naveo je Kustov, koji je i doktor pravnih nauka.
Posjeta profesora i studenata iz Moskve rezultat je saradnje koju je Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci ostvario sa Fakultetom bezbjednosti Međunarodnog državnog oblasnog univerziteta.

1 KOMENTAR

  1. Мирна ако јесте? Нису суседи мирни… а то није проблем? Народ треба знати Истину, нема потребе за уљепшавањем пута у коју се свет креће, он нимало није сигуран.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime