Dodik je nakon vojne vježbe, kojoj prisustvovao u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, rekao da raduje prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije 10 godina nije bilo moguće.

– Srbija u vremenu koje dolazi postaje garant za bezbjednost svih Srba gdje god da se nalaze. To je i predsjednik /Srbije Aleksandar Vučić/ govorio, da se više neće desiti oluja i mi tu čitamo poruke i za našu bezbjednost – rekao je Dodik za ATV.

On ističe da je ono što ima vojska i policija Srbije najbolje u regionu i da je usmjereno miru.

Dodik je naglasio da Republika Srpska nema nikakve namjere destabilizacije i ugrožavanje mira, ali da itekako ima namjeru da se bori za svoj politički status i svoje političko pravo da određuje način na koji će da živi.

– Oni koji ne žele da daju tu slobodu oni su spremni da upotrijebe silu. I zbog toga moramo da imamo na umu da se naša policija osposobi i da sa prijateljima razvijamo različite modele saradnje – rekao je Dodik.

Predstojeći sastanak u Beogradu sa premijerom Rusije Dodik je okarakterisao kao saradnju u kontinuitetu, te dodao da će današnji razgovori biti usmjereni razvoju za pristup gasovodu “Turski tok”.

– Ranije smo predsjednica Republike Srpske i ja potpisali sporazum sa “Gaspromom”. Naravno da smo uslovljeni čekanjem da Srbija to završi, odnosno da preko Bugarske dođe u Srbiju, a onda će doći red i na nas – rekao je Dodik.

On je istakao da je to značajna investicija i da bez angažmana ruske strane neće ništa moći.

– Nešto smo riješili oko Bijeljine, ali primarni gasovod mora da pređe Drinu i da se gradi prema Banjaluci – rekao je Dodik i dodaje da će biti i razgovora o Rafineriji.

Dodik je najavio da će tražiti da i Republika Srpska na neki način ima korist od posebnog ili specijalnog sporazuma koji će Rusije ubrzo potpisati sa Srbijom o slobodnoj trgovini.

– Tražiću za Republiku Srpsku i robu iz Srpske – rekao je Dodik i najavio da će tražiti da se ubrzaju određene investicije, poput investicije u Zvorniku u vezi sa komprimiranim gasom, kako bi se što prije dobio jeftiniji energent.

Osim toga, kaže Dodik, namjera je da se proširi saradnja u oblasti obrazovanja, podsjetivši da određene kompanije iz Rusije već stipendiraju studente iz Republike Srpske.

Dodik je rekao da će tokom susreta sa Medvedevim biti riječi i o političkoj situaciji i da će upoznati premijera Rusije zbog čega na nivou BiH nema vlasti godinu dana od izbora.

– Svakako to nije bez pritisaka u vezi sa NATO-om. Odlučni smo da to ne prihvatimo. Kada bi se Godišnji nacionalni program /ANP/ aktivirao, znamo da ne bi bilo moguće da računamo na podršu i ovo što smo danas vidjeli ovdje bilo bi samo na razglednici – rekao je Dodik.

On je poručio da se ne smije dozvoliti da granica na Drini bude i granica NATO-a.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime