“Zahtjevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po bezbjednost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće bezbjednosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu”, istakao je predsjednik Srpske u izjavi za Srnu.

“Večernje novosti” nedavno su objavile da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prilikom posjete Sarajevu, najvjerovatnije, tražiti dodatna objašnjenja o, za sada, tajnoj listi nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulazak u BiH, a koju je, prema nezvaničnim informacijama, potpisao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić.

Izvori “Večernjih novosti” tvrde da je Mektić ruskom ambasadoru u Sarajevu Petru Ivancovu priznao da je odobrio listu, ali je odbio da mu je da na uvid, uz navodno objašnjenje da je spisak napravljen nakon istrage, koju je, kako se priča, sprovela Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

Mektić je na konferenciji za novinare 17. avgusta u Banjaluci tvrdio da nema nikakve liste, ali da, kako je rekao, postoji registar određenog broja stranaca koji imaju mjeru zabrane ulaska u zemlju.

“Mi imamo osobe, imamo registar određenog broja stranaca koji ima određenu zabranu da uđe u BiH. Stranac koji ilegalno boravi u BiH i mi ga deportujemo uz rješenje depotracije mi mu donosimo zabranu od jedne do pet godina. Određen broj stranaca koji su ostali poslije rata, koji su bili mudžahedini ili koji su radikalizoveni, takve osobe smo proglasili kao prijetnje po nacionalnu bezbjednost BiH i donijeli im zabranu. Crne lise mi ne pravimo, a nismo ni u stanju da napravimo listu, ali nećemo mi ni morati da polažemo račune. Ja bar neću nikom polagati račune”, rekao je tada Mektić.