SNSD i HDZ BiH nastavljaju partnerstvo na svim nivoima u BiH i nastojaće da deblokiraju procese, posebno kada su u pitanju projekti u Republici Srpskoj, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka delegacija ove dvije stranke u Mostaru

Dodik je istakao da SNSD i HDZ BiH imaju veoma jasne dokaze uspješne saradnje i da će nastaviti da sarađuju i koordinišu aktivnosti.

– HDZ i SNSD koji su ranije od međunarodne zajednice konotirane kao problem sada se javljaju kao rješenje za brzo formiranje vlasti. HDZ i SNSD su potvrdile partnerstvo. Imamo razlika, kao što je pogled na NATO, ali na tim razlikama ne instistiramo – naveo je Dodik.

On je poručio da će raditi na tome da afirmišu BiH kao zemlju tri konstituivna naroda i dva entiteta i da afirmišu ustavni poredak.

– Nastojaćemo da dobijemo predznak dobrih momaka, jer smo privrženi poštovanju Ustava BiH i politikama koje su prepoznatljive – kaže Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je informisao Dodika o dosadašnjim razgovorima sa strankama iz FBiH, te programskim načelima.

– Usaglasili smo se da već 1. decembra na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH verifikujemo naše partnerstvo. Želimo na nivou FBiH imati Vladu do kraja godine, kao i vlade kantona – izjavio je Čović.

Čović je kazao da nivo njihovog partnerstva žele prenijeti i na niže nivoe.

Sastanak je održan u zgradi HDZ-a u Mostaru.

Delegaciju SNSD-a činili su još Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Radovan Kovačević, Luka Petrović i Velibor Milivojević.

U delegaciji HDZ-a BiH bili su Borjana Krišto, Marinko Čavara, Darjana Filipović i Davor Pranjić.