Foto: RTRS

SNSD ostaje privržena koalicionoj saradnji, ali će raskinuti saradnju sa partijama koje na lokalu budu ulazile u koaliciju sa opozicijom.

Lider SNSD-a ističe da će biti povučena i saglasnost za imenovanje kadrova ovih stranaka na svim nivoima vlasti.

Danas potpisani sporazum sa Socijalističkom partijom Srpske, ne mijenja koalicioni sporazum sa socijalistima Petra Đokića, kaže Dodik.

– Vjerujemo da možemo da obezbijedimo stabilnost Republike Srpske kroz zajednički nastup u parlamentu, te da možemo da izgradimo ambijent u kojem će jačati snaga institucija Srpske. Radićemo na tome da bude ojačan dignitet Narodne skupštine putem zajedničkog djelovanja i usvajanja određenih politika, a prije svega usvajanja novog poslovnika o radu Narodne skupštine – poručio je Dodik.

– Veliki dio članstva SPS-a zalaže se za saradnju sa SNSD-om i tako ćemo nastaviti dalje. Prvenstveno nam je važno da poboljšamo život građana u Srpskoj i da budu zastupani interesi Republike Srpske onako kako to radi Dodik – izjavio je predsjednik SPS- a Goran Selak.

U narednoj sedmici SNSD će održati sastanke u pet izbornih jedinca o djelovanju na lokalnim izborima.

Dodik kaže da SNSD nikada nije zagovarao odlaganje izbora ili osporavao odluku o finansiranju. Ponavlja da za ovu stranku sadašnji sastav CIK-a nije legitiman.

– Zato što na taj način, mislimo da djelovanje CIK-a u kojem je do sada bio samo jedan član koji je bio na prijedlog naše partije i to je bio čovjek koji nije bio direktno angažovan, a drugi čovjek ispred srpskog naroda je bio član koji je izabrao SDS. Sada imamo situaciju u kojoj su politički aktivni ljudi u SDS i PDP, a direktno su izabrani u CIK – rekao je Dodik.

SNSD odbacuje Rezoluciju o poštivanju žrtava fašizma koju je usvojio Predstavnički dom BiH, jer je, kaže Dodik, istorijski netačna i one koji su bili dio zločinačkog poduhvata prema srpskom narodu sada predstavlja kao antifašiste.

– Podržavamo inicijativu političkih partija iz koalicije na nivou Republike Srpske da bude održana vanredna sjednica Narodne skupštine Srpske o ovoj temi i da se, zbog istine i istorije, /Rezolucija/ odbaci kao neprihvatljiva za Srpsku – izjavio je Dodik.

Uz zatezanje isplate sredstava koje je BiH dobila od MMF-a, dodatni problem ostaju i migranti, kaže Dodik.

Do sada se, ističe, nisu čule reakcije iz međunarodne zajednice na informacije da migranti iz Pakistana ulaze u BiH sa lažnim vizama koje je izdao BH ambasador u ovoj zemlji.