“Mislim da mi je narod dao manadat i da mogu da to učinim. Ja ću da u Sarajevu uspostavim sistem reprezentacije Republike Srpske onako kako mi je narod dao mandat”, rekao je Dodik novinarima nakon ceremonije inauguracije članova Predsjedništva BiH.

On smatra da što prije treba uspostaviti vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

Dodik je ponovio da je njegov osnovni cilj u Predsjedništvu da bude vraćen suverenitet BiH tako što će biti “ukinuta funkcija visokog predstavnika i udaljene strane sudije iz Ustavnog suda”.

“To će da bude i mjera odnosa drugih prema BiH. Ukoliko to ne bude, ne vidim razloga da se na nekim drugim pitanjima troši energija”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, intervencionizam koji je bio do sada, bio je štetan za BiH.

“Napravljen je sistem koji je u pat poziciji i želim da taj sistem bude deblokiran, ali on sigurno neće moći da bude deblokiran intervencionizmom bilo kog ambasadora, njihovim miješanjem u rad institucija kao što su Tužilaštvo i Sud. Radićemo na tome da pokušamo da pronađemo konsenzus bez međunarodnog intervencionizma”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ključno mjerilo uspjeha biće očuvanje mira i stabilnosti, ali stabilnosti i mira nema sa prisutnim međunarodnim intervencionizmom.

“Moramo BiH osloboditi nametnutih procedura i toga da procedure budu prepreka za bilo koju investiciju”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je najavio da ne treba očekivati da će kao član Predsjedništva imati različit stav od Srbije na multilateralniom i regionalnim skupovima.

“Smatram Srbiju zemljom koja je matična za naš narod i u tom pogledu ćemo da dijelimo te politike. Opredijeljen sam za regionalnu saradnju ni uspostavljanje mira”, poručio je Dodik.

On je naveo da je unaprijed spreman da potpiše bilo koju odluku za razvojni program u Federaciji BiH, ali će od kolega tražiti da to isto učine i za Republiku Srpsku.

“Nosim negativna iskustva da smo prihvatili i dali saglasnost da se Klinički centar u Tuzli rekonstruiše, a kada je to trebalo nismo imali saglasnost iz FBiH, ili kad smo trebali da pravimo gasovod nismo dobilo dozvolu da taj gasovod provedemo ispod Drine. Te stvari neću tolerisati”, rekao je Dodik.

On je dodao da su Hrvati u BiH, prije lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, i hrvatska država napustili konsept dejtonske konstitutivnosti i doveli Hrvate u nezavidnu poziciju.

“Ja ću se vratiti na poziciju izvorne odrednice Dejtona. Hrvatske ranije politike od prije 10-15 godina ostavile su Hrvate u BiH potpuno nezbrinute, prepuštene same sebi gdje su visoki predstavnici derogirali prava u FBiH”, rekao je Dodik.