БАЊАЛУКА, 18. АВГУСТА /СРНА/ - Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је Кристијан Шмит побијеснио због Изборног закона БиХ, али да Република Српска одбија сваку врсту наметања, па и овог закона.

Komentarišući jučerašnje Šmitovo ponašanje na konferenciji za novinare, Dodik je rekao da se Šmit ponaša razjareno i bijesno što je neprimjereno i da izraz njegovog lica podsjeća na neka koja su se mogla vidjeti u prošlosti.

“On je za političare u Federaciji BiH rekao da su smeće, to se ne odnosi na Republiku Srpsku što govori da smo dobri momci. Šmit i dalje ostaje nelegitiman visoki predstavnik koji govori neistine da su ljudi ginuli za BiH. Naše stanovništvo nije ginulo za BiH, nego za nezavisnu i samostalnu Republiku Srpsku i vrijeđanje je da su naši borci ginuli za BiH”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska želi da učestvuje u izmjenama Izbornog zakona BiH koje se odnose na Dom naroda Federacije BiH (FBiH) što podrazumijeva i položaj Srba.

“Gubimo vrijeme, živce i resurse, kao i mogućnost da se dogovorimo u BiH. Republika Srpska je htjela da učestvuje u izmjenama navedenog zakona, ali pitanja koja se odnose na muslimane i Hrvate nas se ne tiču. Rekli smo da ćemo podržati ono što se dogovore predstavnici ova dva naroda”, rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da se Šmit prepao demonstranata u Sarajevu i da će sve što radi jednog dana propasti, te da nema pravo da nameće rješenja.

“Bakir Izetbegović je rekao da su demonstranti u Sarajevu jači od Izraela što govori na koji način posmatraju rješenja u izmjenama Izbornog zakona BiH. Ako bi sada mi rekli da ne želimo da učestvujemo u izmjenama Izbornog zakona BiH opozicija bi učestvovala i stranici bi je legalizovali. Iz tog razloga idemo da pobijedimo na izborima, jer ne želimo da skorojevići iz opozicije učestvuju u legalizaciji nametnutih rješenja”, naglasio je Dodik.