Dodik je u izjavi Srni ponovio da se njemački građanin Kristija Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik i da treba da prestane da govori neistine čime doprinosi još većoj konfuziji u javnom diskursu.

– Mi smo dostavili materijale, izvještaje i sve ostalo Narodnoj skupštini i očekujemo da ona odredi datum kada će biti održana posebna sjednica. U tom pogledu naš plan ostaje nepromijenjen. To je nekoliko tačaka dnevnog reda koje podrazumijevaju povlačenje nekoliko ranije datih saglasnosti i donošenje određenih zaključaka koji idu za tim da se u narednih šest mjeseci omogući da se neka pitanja riješe – rekao je Dodik.

On je ukazao i da su svjesni situacije i potrebe da se, prije svega, održi mirna i stabilna situacija.

– Mi smo rekli da tih šest mjeseci možemo da prihvatimo određene razgovore o smanjenju vojnih snaga BiH, da se one prepolove, tako i troškovi, a novac upotrijebi za neke razvojne projekte – pojasnio je Dodik.

Ukoliko se to ne dogodi, dodao je, onda će se u roku od tih šest mjeseci pristupiti izboru između dvije alternative – jedna je donošenje zakona o Vojsci Republike Srpske, a druga je zakon o demilitarizaciji Republike Srpske.

– U tom pogledu sve je jasno, o tome smo ranije govorili, ali postoje `dušebrižnici` poput njemačkog građanina Šmita koji je spreman da tračari po Balkanu i prenosi svoje impresije ili neke zaključke za koje, i da je visoki predstavnik, ne bi imao nikakva prava – istakao je Dodik u izjavi Srni.

On je naveo da to govori o konfuziji u kojoj se BiH nalazi i da u tom pogledu nema nikakvih promjena napora da se BiH vrati funkcionisanju u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Za Šmita je rekao da se samo došetao u BiH i da nije ni čudo da se kao “neka tračara” bavi prepričavanjem sastanaka kojima nije prisustvovao i daje neke ocjene.

– Šmit je u apsolutnoj zabludi ako misli da je on pozvan ili priznat da bilo šta komentariše – istakao je Dodik.

Da je ozbiljan visoki predstavnik, ali nije, Dodik kaže da bi onda Šmit znao da je pitanje vojske regulisano Aneksom 1B i da je gotovo izričito Dejtonskim sporazumom zabranjeno da se visoki predstavnik bavi vojnim pitanjem.

Dodik je podsjetio da je visoki predstavnik isključen iz svega toga, a da su vojna pitanja stavljena u funckiju vojne misije koja je tada prisutna, a danas se nasljeđuje Eufor.

Podsjetio je i na nedavno pismo komandanta Eufora koji je obavijestio javnost da nema bezbjednosnih izazova i da je, ukoliko i dođe do formiranja Vojske Republike Srpske, spreman da sarađuje sa tom vojskom.

Prema njegovim riječima, Aneksom o vojnim pitanjima su trajno zabranjena neprijateljstva između dva entiteta i zabranjen je prelazak jednih snaga na teritoriju drugih snaga.

On je dodao da je primjenom Aneksa 1B veoma jasno na koji način je organizovana vojna struktura u BiH, kao što je primjenom Aneksa 10 vidljivo na koji način se bira visoki predstavnik i da on nema podršku Savjeta bezbjednosti.

Dodik je naveo i da je Šmit, kada je boravio u Americi, mogao da ode u zgradu UN u Njujorku, gdje je Savjet bezbjednosti i da “uzme potvrdu o svom imenovanju, ali da toga nema”.

On smatra da je Šmit očigledno u jednoj čudnoj situaciji, “kad ustane misli da jeste, a onda poslije nekoliko minuta shvati da nije”, što se mijenja u toku dana, te podsjetio na narodnu izreku “niti zna gdje je doš`o niti gdje je poš`o”.

– Prepričavati sastanke na kojima nije bio samo pripada onima koji ubijaju dokolicu i ništa drugo – zaključio je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime