“Ja ću se pridržavati rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i sve što je izvan toga i što predstavlja bilo kakvo uključivanje u bilo kakav vojni saziv, bilo NATO ili neki drugi, sa moje strane neće biti podržano”, rekao je Dodik novinarima večeras u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da je odluka o ulasku u Alijansu na BiH, tako da su do sada sve priče o toj temi bile spekulacije.

Nažalost, ističe Dodik, sva politika međunarodne zajednice, pa i NATO, proteklih godina u BiH bila je po sistemu “ako prođe, prođe”.

On je naveo da je Republika Srpska prije desetak godina, u kontekstu tadašnjih međunarodnih okolnosti i strateških pozicija, smatrala da je bilo razloga za razgovor o priključenju, “čak i onda kada je u Talinu dat MAP, uslovno rečeno, a uslov je bilo knjiženje vojne imovine”, ali da je danas geopolitička situacija potpuno promijenjena.

“Mi smo tada smatrali da treba razgovarati o tim savezima, a to su činile i velike sile, među njima i Rusija”, naveo je Dodik.

On je naglasio da je sada stav institucija Republike Srpske prema eventulanom ulasku BiH u NATO jasan, jer se veže za NATO bombardovanje Srba, i to u dva navrata u Republici Srpskoj i Srbiji.

“Mi tu imamo puni politički konsenzus svih partija u Republici Srpskoj koji i danas važi. Sve političke partije u Republici Srpskoj su zauzele stav o vojnoj neutralnosti. To je i stav Narodne skupštine, a to je i moja politika. Nemam druge politike, osim politike Narodne skupštine Republike Srpske i, naravno, vladajućih struktura Republike Srpske”, kaže Dodik.

On je ponovio da ga kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obavezuje isključivo rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske.