On je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije rekao da po Ustavu ako Narodna skupština RS odbije odluku koju su preglasavanjem donijela ostala dva člana Predsjedništva BiH, ta odluka se smatra nevažećom.

“Krajnji autoritet za odluke na nivou BiH nije Predsjedništvo nego ukoliko dođe do preglasavanja to je za nas Narodna skupština, a ja se neću libiti toga”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da nije čovjek koji bi pravio zlo bilo kome, ali je “radikalan i rigorozan ako osjeti da neko želi da ponizi njegov narod i republiku iz koje dolazi”.

“Želim da kažem da ovo nije moj željeni posao i nisam ja baš lično nešto posebno sretan u tom pogledu. Ali sam isto tako prihvatio odgovornosti, jer nekako su me vrijeme i politički procesi doveli u poziciju da prihvatim kandidaturu i da pokažem da Republika Srpska mora biti uvažavana i ne može biti zaobiđena”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je BiH “neuspješni eksperiment”, zato što je, kako je rekao, “visoki predstavnik 540 puta doneo odluke kojima je modelirao politički sistem, derogirao Ustav i činio međunarodni kriminal”.

“Mi u Republici Srpskoj smo to riješili pre 10 godina kada je on (visoki predstavnik) proglasio neki zakon ili odluku, ja sam tada kao premijer zabranio da se to objavi u Službenom glasniku”, kazao je Dodik.

Nisam ikebana

Dodik je rekao i da će mu kancelarija biti u Istočnom Sarajevu i da ne vidi razlog da radi u Predsjedništvu BiH ukoliko nema pun suverenitet.

“Ja nisam ikebana i ne želim da budem pokriće za loša rješenja koja su oni dali, pre svega Paddy Ashdown i Wolfgang Petritsch”, rekao je on.

Na pitanje kako planira da vrati nadležnosti Republici Srpskoj, Dodik je kratko odgovorio “pa uzećemo ih sami”.

“SIPA za početak neće moći da ide na teritoriju Republike Srpske, jer u Ustavu piše da oružane snage iz jednog entiteta ili sa nivoa BiH ne mogu da uđu na prostor drugog entiteta bez saglasnosti Vlade tog entiteta. Ukoliko se to desi, naravno da ćemo imati naše reakcije i biće brze”, rekao je on i dodao da će reakcije biti “ne da prave nered, već da uspostave red”.

Doživljavam Srbiju kao svoju zemlju

Dodik je dodao da je njegov stav, stav Srbije, jer doživljava Srbiju kao svoju zemlju više nego BiH, te da je došao u Predsjedništvo da predstavlja Republiku Srpsku.

“Oni su morali to da naviknu. Srbi tako misle, ja neću da budem političar koji će ovdje govoriti stvari koje nisu svojstvene ili su lažne za srpski narod”, kazao je Dodik.

On je dodao da nema lijepu sliku o Zapadu zbog njihovog intervencionizma i da ne može da zaboravi da je Velika Britanija ponudila Savjetu bezbjednosti UN rezoluciju po kojoj je trebalo da “Srbe svali u kategoriju naroda koji je činio genocid u prošlom vijeku”.

“Ne možete vi nama podvaliti takvu priču, a da mi ostanemo korektni prema vama. Ostaje u meni ugrađena činjenica da je Britanija htjela da nam podvali tako tešku kvalifikaciju”, kazao je Dodik.

On je rekao i da je vlada Kraljevine Srbije platila Britancima za pomoć u Prvom svjetskom ratu, i da im“ništa nije ostala dužna”.