Foto: SRNA

On je naglasio da će se Republika Srpska u budućnosti baviti pitanjem izgradnje gasovoda.

“Ključno pitanje kojim ćemo se baviti u budućnosti je izgradanja gasovoda i to dio kraka koji će biti nakačen na `Turski tok`. Želimo da od Bijeljine do Banjaluke izgradimo gasovod”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

On je istakao da Rusija ima značajne privredne aktivnosti u Republici Srpskoj koje Srpska želi da proširi, dodajući da će o izgradnji gasovoda kroz Srpsku razgovarati na predstojećem Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je rekao da je sa Ivancovim razgovarao o formiranju vlasti u BiH, odnosima Ruske Federacija sa Republikom Srpskom i BiH, te o drugim važnim pitanjima koje se tiču obje zemlje.

Na pitanje novinara šta očekuje od razgovora sa komandantom EUFOR-a Martinom Dorferom, on je rekao da želi da čuje od njega kako general vidi bezbjednosnu situaciju u BiH.

“Mislim da oni imaju jasnu spoznaju kakva je bezbjednosna situacija u BiH i biće mi zanimljivo da čujem njihovu procjenu. Kada je riječ o ratu, toga neće biti, ali mi imamo ugrožavanja koja su vezana za lokalni kriminal, korupciju, a imamo kriminalne grupe iz regiona koje se bave raznim aktivnostima na prostoru BiH”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, važno pitanje za BiH su i migranti, ali i vraćanje lica koja su bila na ratištima u Siriji koja mogu, ako ne bude adekvatnog mehanizma kontrole, da načine destabilizaciju društva u BiH.

“Želim da čujem njihova iskustva u tom pogledu. BiH je pripadnik antiterorističke alijanse i mislim da u zemlji nema onih koji imaju različite glasove po tom pitanju”, istakao je Dodik.