On je novinarima u Banjaluci rekao da Bošnjaci kao narod nisu postojali za vrijeme Drugog svjetskog rata i da su tada bili hrvatsko cvijeće.

– Isticati u rezoluciji da su stradali Bošnjaci i da su oni antifašisti potpuna je neistina. Na trećem zasjedanju AVNOЈ-a jedan musliman je rekao: “Nemojte da pravimo predstavu, niko od muslimana nije bio u partizanima sve dotle dok partizani nisu pobijedili”. Većina muslimana je tada bila u ustašama – naglasio je Dodik.

On je dodao da stradanje Srba u Garavicama kod Bihaća, gdje je ubijeno 12.500 ljudi, najbolje ilustruje tu činjenicu.

– Јedan od glavnih koljača Srba tih dana je nakon 10-15 godina postao važan opštinski funkcioner komunističkog režima u Bihaću. Zato tamo piše žrtve fašizma, a ne piše da su to Srbi koje su pobili fašisti – kaže Dodik.

On je ocijenio da se izbjegava osuda onoga što je ustaški režim učinio na ovim prostorima.

– U toj rezoluciji je moralo pisati da je NDH pokrivala današnju teritoriju BiH, Hrvatske i nekih drugih dijelova i da je državna politika NDH, u kojoj su značajno učestvovali muslimani, imala za cilj da pobije Srbe, Јevreje i Rome na ovim prostorima što su veoma predano radili tih godina i poznata je činjenica koliko je ljudi stradalo. Ovakva relativizacija i davanje značaja BiH koji joj ne pripada je čista revizija istorije i istorijska nauka ne može da potvrdi odredbe ove rezolucije – rekao je Dodik.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta dobila je juče podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za prijedlog rezolucije – koji je podnio poslanički klub Naša stranka – Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut – glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.