Milorad Dodik (foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

On je istakao da se to najviše vidi u politici predsjednika SDS-a Mirka Šarovića koji je svu politiku koju je vodio podredio interesima Bošnjaka, a vidljivo je bilo prilikom glasanja prvo o Poslovniku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a potom i o drugim pitanjima, kada se olako pridruživao bošnjačkoj većini.

– Tako da su glasali i u toj priči koja nije ni pominjana, o Blajburgu i ostalima, što je bio samo povod da u rezoluciji daju takve istorijske falsifikate koji su nepojmljivi, da je Narodna skupština Republike Srpske morala da reaguje gotovo jednoglasno odbacujući tu rezoluciju – rekao je Dodik za OSM televiziju.

Prema njegovim riječima, u ovoj rezoluciji nisu problem Blajburg ni ustaše, koji su počinili zločine i zaslužili dobijenu kaznu.

– U toj rezoluciji nema ni pomena zabrani blajburške mise u Sarajevu. Postoji problem zato što niko nije tražio da to učine kantonalne vlasti, da je zabrane, ni federalne, i odjednom se taj problem diže na nivo BiH, a tamo, od prve rečenice, sve falsifikat za falsifikatom – konstatovao je Dodik.

On je dodao da se kroz ovu rezoluciju koju su u Predstavničkom domu podržali poslanici SDS-a i PDP-a saznalo da su Bošnjaci u toku Drugog svjetskog rata bili antifašisti, a tada nisu ni postojali.

– To je njihovo zalaganje, dakle jedno nekritično prihvatanje svega toga i u tom pogledu imamo i dalje ozbiljne probleme. Oni se ogledaju u činjenici da su nekoliko puta bezuspješno pokušavali, još u mandatu prethodnog Savjeta ministara, da učine sve da ne činimo jedinstvenu strukturu na nivou BiH – naveo je Dodik, koji je predsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, godinama unazad, čak i kada je SNSD bio opozicija, jedinstvena srpska struktura na nivou BiH je funkcionisala, jer je SNSD savršeno dobro znao da se mora okupiti oko srpske reprezentacije i da niko ne treba da iskače.

– Podrazumijevalo se da kada je neko vlast, da se on prati, da opozicija iz Republike Srpske ne bi trebalo da čini bilo šta što bi ugrozilo interese Republike Srpske. Nažalost, imali smo to što smo imali, nažalost, taj hod izdaje koji čine Šarović i /predsjednik PDP-a Branislav/ Borenović nastavljen je i sada – zaključio je Dodik.

On je ocijenio da srpske snage treba da se okupe oko Republike Srpske i odlučno brane bazične stavove.

Prema njegovim riječima, Srbima je suđeno u nepravednim okolnostima i njima je pripisana kolektivna krivica, dok su ubice potpun Nasera Orića na slobodi.

– Kada ukažete na sve te stvari, zabranjuju vam da o tome pričate i ide se u jednu sasvim drugu krajnost i još hoće da vam nametnu istinu. Zato je ova rezolucija koju su donijeli Šarović i Borenović sa muslimanima dio tog podaničkog sistema koji bi trebalo kasnije da dođe u poziciju da osudi, jer u njoj piše “žrtava fašističkih režima”. Kojih fašističkih? U percepciji Bošnjaka i muslimana to su četnici i Vojska Republike Srpske. Na prostoru BiH, u Sarajevu samo je jedan fašistički režim, a to je ustaški režim, u kom su dva gradonačelnika ovog grada, u toku Drugog svjetskog rata su bili muslimani koji su deportovali više od 10.000 Srba u Јasenovac i druga mjesta – dodao je Dodik.

On je ponovio da treba utvrditi odgovornost u vezi sa ratnim dešavanjima bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

– Nažalost nismo imali podršku drugih Srba u parlamentu BiH, a to je bio trenutak kada smo to tebali raščistiti. Što se tiče Džaferovića, postoji zabilješka njegove policije gdje je bio svjedok odsijecanju glave jednom Srbinu, što su učinili mudžahedini – nije ništa preduzeo, a bio je odgovorno lice – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, nema dokaza da je Džaferović učestvovao u tome, ali je mogao to da spriječi.

– Političku borbu protiv toga mi smo započeli u parlamentu BiH, odlazeći sa sjednica kojima je on predsjedavao, dok su drugi Srbi ostajali. Јa sjedim sa Džaferovićem u Predsjedništvu BiH jer ne mogu birati bošnjačkog člana – zaključio je Dodik

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime