Dodik je naglasio i da se zna da su Bakiru Izetbegoviću džamije i danas govornice sa kojih se šalju partijske i političke poruke i da džamija u BiH određuje pobjednika među bošnjačkim političkim tijelom.

Na pitanje Srne da prokomentariiše Izetbegoviću izjavu u kojoj se okomio na Srpsku pravoslavnu crkvu, Dodik je rekao da kvalifikovati SPC kao vjersku zajednicu koja proizvodi konflikte izraz je otvorenog neprijateljstva prema pravoslavnim hrišćanima najprije u BiH, a onda i šire.

– Ako postoji vjerska zajednica sa čije adrese se ovdje pozivalo na mir i suživot to je SPC, koja svoju hrišćansku misiju provodi na jedan društveno poželjan način, ne ugrožavajući bilo koga. U BiH se najčešće dizala buka zbog stavova Islamske vjerske zajednice, a nikada stavova SPC. Јasno je i na čijoj adresi stanuje netolerancija – naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da napadom na SPC Izetbegović nastavlja i da se dodvorava biračima ne bi li vratio poljuljano povjerenje i uticaj među muslimanima.