Foto: SRNA

– Želim da vas obavijestim da sam upravo saznao da je Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku, uputio pismo 26. februara u kojem obavještava gospođu Besianu Kadare, ambasadora i stalnog predstavnika Albanije pri UN u Njujorku, u svojstvu predsjedavajuće Istočno evropske regionalne grupe za februar 2020. godine, da je navodno BiH donijela odluku da nominuje gospodina Harisa Silajdžića, za počasnog člana Komiteta za nagradu Nelson Mandela – istakao je Dodik u pismu, koje je upućeno i svim državama članicama Istočno-evropske regionalne grupe.

U vezi sa navedenim činjenicama, srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da želi da informiše Muhameda Bandu da je to samoinicijativni potez ambasadora, koji je bez ovlaštenja i bez odluke institucija BiH inicirao pomenutu kandidaturu.

– Ujedno želim da dodam da Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za ovakve odluke, nije bilo informisano niti je odlučivalo o ovoj kandidaturi. U tom smislu, molim Vas da navedeno pismo gospodina Svena Alkalaja smatrate ništavnim – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ukazao da je Alkalaj zloupotrijebio funkciju stalnog predstavnika BiH pri UN i lažno obavijestio Istočno-evropsku regionalnu grupu o ovoj navodnoj odluci, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

– U nadi da ćete sa svoje strane, kao predsjednik 74. zasjedanja Generalne skupštine UN, preduzeti adekvatne mjere protiv ovog akta, primite izraze mog iskrenog poštovanja – navodi se u pismu koje je uputio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.