Foto: SRNA

Dodik je naveo da će biti održan niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja jugoistočne Evrope, a jedan od najznačajnijih biće sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

“Sa Erdoganom ćemo razgovarati o nizu pitanja koja smo počeli prilikom nedavne posjete Ankari, kao što je auto-put i pitanjima vezanim za određene trgovinske aranžmane. Veoma je važno da odnosi sa svim zemljama budu što je moguće bliskiji i dinamičniji”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

List navodi da je zbog nedolaska predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija na samit u Sarajevo i Istočno Sarajevo otvorena mogućnost da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama u narednih godinu dana ne učestvuju u radu ove organizacije.

Navodi se da će samoproglašeno Kosovo preuzeti jednogodišnje predsjedavanje SEECP-om od BiH i da se već u septembru očekuje da Priština bude domaćin sastanka ministara spoljnih poslova 13 zemalja članica ove organizacije.

Jedan od saradnika ministra spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu Igora Crnatka tvrdi za “Glas Srpske” da se Crnadak, ukoliko bude šef diplomatije BiH kada iz Prištine stigne poziv za SEECP, sigurno neće odazvati pozivu i neće putovati u Prištinu.

“On je stava, a siguran je da će se tako ponašati i drugi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, da predstavnicima samoproglašenog Kosova treba odgovoriti recipročnim mjerama. To znači da na njihov nedolazak treba odgovoriti isto tako, pogotovo u trenucima kada je premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj nametanjem taksi praktično onemogućio uvoz robe iz BiH na Kosovo”, kaže sagovornik ovog lista.

Učešće Kosova na SEECP-u riješeno je 2014. godine uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo – Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH. Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP-a, odnosno Albanija, Crna Gora, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Turska i Slovenija.