Vučić je istakao da je upoznao predsjedavajućeg Dodika sa svim što se zbiva u Srbiji, pogotovo o Kosovu i Metohiji, a prvenstveno o taksama Prištine

– Dobio sam sve nephodne informacije o situaciji u BiH i Republici Srpskoj. Razgovarali smo o saradnji koju intenzivno nastavljamo. Naša trgovinska razmjena dostigla je vrhunac i Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner BiH, dodao je predsjednik Srbije.

Istakao je da će Srbija suvencionisati investicije na teritoriji Republike Srpske.

– Razgovarali smo načinima privlačenja investicija što je objektivna teškoća za Dodika, ali nastavićemo program podrške mladim preduzetnicima do 35 godina. Subvencionisaćemo investicije iz Srbije na teritorijiu Republike Srske. Želimo napredak ekonomije i učestvovaćemo u razvoju opština Republike Srpske, ali i FBiH ako iskažu interesovanje, dodao je Vučić.

Vučić je spomenuo i projekte koji će biti realizovani u narednom periodu – izgradnja autoputa od Bijeljine do Kuzmina, a koji bi se spojio sa autoputem Beograd-Sarajevo. On je izrazio nadu da će već sredinom juna on i Dodik otvoriti radove.

Milorad Dodik je rekao da je zadovoljan činjenicom da su razvili nove faze dogovora, a posebno one koje se odnose na privredu.

– Zajedno radimo i sarađujemo. Saradnja Republike Srpske i Srbije je dobra, tačnije nikada nije bila bolja. Nema opštine u Srpskoj gdje se sredstvima Srbije nije intervenisalo. U svakom pogledu Srbija brine o Srpskoj, rekao je Dodik, te dodao da je Srbija najvažniji faktor razvoja u regionu.

On je naglasio da nastavljaju da rade i na novim poslovima u privredi.

Dodik je istakao da su pritisci na Republiku Srpsku veliki.

– Moj poziv je da se izmaknemo od dnevnopolitičkih tema i da se fokusiramo na važna pitanja. Ne smijemo biti naivni. Mi smo sa zebnjom prihvatali priču o integraciji samoproglašenog Kosova i Albanije. U Briselu je vješto izbjegavana priča da se ovakvo pravo primijeni na Srpsku i Srbiju, dodao je Dodik.

On je naglasio da u Predsjedništvu BiH postoje različiti stavovi o Kosovu, ali je njegov stav, kako kaže, da se prati stav Srbije i da je veoma važno da se okupe svi važni faktori kako bi se riješio problem Kosova.

– Mi živimo u stanju pritiska. Tako da su i ovi pritisci suvišni. Mi smo uvjereni da nije dobro da se krećemo putem NATO-a jer bi to dodatno razgradilo Republiku Srpsku. NATO je sve ove godine radio da ojača visokog predstavnika koji je radio na razgradnji ustavne pozicije RS. U RS ne postoji podrška tom putu. Ja ne vidim nikakve benefite od toga da prihvatimo Akcioni plan. NATO se nije potrudio da dođe u BIH da kaže evo otvorićemo fabrike, rekao je Dodik.

Vučić je dodao da je danas razgovarano i o izgradnji memorijanog centra Donja Gradina – Jasenovac koji će biti ogroman projekat koji će govoriti o prošlosti.

– Mislim da je to zalog za budućnost rekao je Vučić.