Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za Srnu da je za Republiku Srpsku najvažnije da su opšti izbori prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da su građani slobodno rekli šta misle o političkim ponudama, te da se što prije mora pristupiti formiranju novog saziva i Narodne skupštine i Vlade, jer život i potrebe građana ne trpe zastoje.

“Očekujemo zvanično proglašenje rezultata od Centralne izborne komisije BiH da bi, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, krenuli u formiranje, najprije skupštinskih organa, a potom i Vlade Republike Srpske. Volja građana se mora poštovati i to sam govorio i prije izbora. Mora se što prije pristupiti formiranju novog saziva i Skupštine i Vlade, jer život i potrebe naših građana ne trpe zastoje”, istakao je predsjednik Srpske u intervjuu za Srnu.

On je naglasio da su pred Republikom Srpskom brojni poslovi i izazovi, projekti koji se moraju realizovati, plate i penzije koje se moraju povećavati, uslovi poslovanja unapređivati i zato nema potrebe ali ni opravdanja u odugovlačenju primjene izbornih rezultata.

Na pitanje da prokomentariše dešavanja u SDS-u nakon izbora, Dodik je rekao da ne bi to komentarisao, jer je to pitanje za rukovodstvo i članstvo SDS-a.

“Ali stav Glavnog odbora SDS-a da će pregovarati sa strankama na osnovu svoje političke platforme je najblaže rečeno čudan, jer SDS nije dobio ove izbore da bi postavljao dnevni red u političkom životu Republike Srpske. Pomalo i smiješno izgleda kada neko ko je dramatično izgubio podršku naroda kaže razgovaraćemo na mojoj političkoj platformi. Politika uslovljavanja uopšte nije dobra, a kada to činite iz pozicije nekoga ko je izgubio izbore – djeluje i pomalo smiješno”, ocijenio je Dodik, koji je lider SNSD-a.

On je naglasio da SNSD i dalje smatra da je za Republiku Srpsku najbolje da ima dobar tim u Sarajevu, što podrazumijeva jedinstvo njenih predstavnika u parlamentu BiH.

“I SNSD, i SDS i ostale partije mandate za Parlamentarnu skupštinu BiH dobili su u Republici Srpskoj i u tom smislu smatramo da je i odgovornost svih tih ljudi prema Republici Srpskoj neophodna. Vidjeli smo u protekle četiri godine kako izgleda kada Republika Srpska ne govori, kako iz EU vole reći, jednim glasom. Samo zbog tog jednog glasa Republike Srpske od početka zagovaram jedinstvo političkih partija u Sarajevu.

Svjestan sam da su u protekle četiri godine pojedinci iz Saveza za promjene radili na štetu Republike Srpske u kojoj su dobili glasove. Kada kažem jedinstvo u Sarajevu, onda u tom jedinstvu ne vidim takve pojedice, ali kao ozbiljan političar ne mogu da vodim dijalog za pojedicima, to mora da se radi sa strankama”, istakao je novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Uostalom, rekao je Dodik u intervjuu za Srnu, potres u SDS-u, kome svjedočimo ovih dana, najvećim dijelom je posljedica politika koje je SDS provodio u Sarajevu, a koje očito ne podržava cijela stranka.

“Mislim da naši građani, bez obzira koju političku opciju su podržali na proteklim izborima, od nas očekuju da u zajedničkim institucijama pokažemo jedinstvo u interesu Republike Srpske. Parlament Republike Srpske je dovoljno veliki prostor za sučeljavanje naših politika, na borbu političkih ideja i prijedloga. Institucije u Sarajevu više nikada ne bi smjele biti prostor naših podjela ili svađa. Tamo Republika Srpska ima snagu ako ima jedinstvo”, konstatovao je Dodik.

Govoreći o svom budućem radu u Predsjedništva BiH, Dodik je naglasio da tamo ide da bi ponovo aktivirao srpski glas u tom tijelu koji se, kako je rekao, u protekle četiri godine slabo čuo.

On je naglasio da će njegovo ponašanje i rad u Predsjedništvu BiH biti u skladu sa Ustavom i u tom smislu će se truditi da se BiH vrati na pozicije koje joj garantuje Ustav.

“Podsjetiću da Ustav BiH ne poznaje instituciju visokog predstavnika i smatram da je konačno došlo vrijeme da se pozdravimo sa tom institucijom, koja je posljedih godina više odmagala nego pomagala svima u BiH. Paradoksalno je da baš ja, koji ne polažem velike nade u BiH, tražim da joj se omogući i unutrašnji suverenitet na način kako joj je garantovan spoljni. Čemu izbori ako će umjesto legalno izabranih funkcionera BiH voditi neizabrani stranci”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je ocijenio da je došlo vrijeme da i ostali u BiH pokažu odgovornost i spremnost da samostalno upravljamo procesima i da za to odgovaramo pred narodom koji nas je izabrao.

“Situacija u kojoj smo mi krivi, a stranci zaslužni je nepodnošljiva i neprihvatljiva, posebno ako se uzme u obzir da ti isti stranci plasiraju priču o evropskom putu BiH koja je pod njihovom, a ne našom upravom. Stranci su podrivali ustavni poredak ove teritorije koja se zove BiH i sami dali nesumnjiv doprinos tome da se BiH i u njihovim razgovorima danas kategoriše kao propala zemlja. Zato mi moramo da vratimo vlast narodima u BiH i odbacimo svako strano miješanje u unutrašnje stvari u BiH”, poručio je predsjednik Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.