– Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata – rekao je Dodik.

Naveo je da BiH po Ustavu pripada samo ono što joj je izričito dato, a da sve ostalo pripada entitetima, te da bi to trebalo da zna i Incko koji, kako je naveo, nije zadužen da tumači Ustav, ali da se neovlašteno petlja u tumačenja mnogo čega u BiH.

– Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje – dodao je Dodik.

Istakao je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dejton oslanjala na ono što se primjenjivalo i u SAD.

– Visoki predstavnici su promijenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun, je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka – poručio je Dodik.

Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Savjet za implementaciju mira.

– Taj savjet je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone – istakao je Dodik i dodao da međunarodni nivo nije uveo visokog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.

Dodik je poručio je da je mir ključna riječ ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

– Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Incko ne može da sprečava investicije – kaže Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

– Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da želi BiH sastavljenu iz dva entiteta i tri naroda.

– Ukoliko to nije moguće, niko nam neće zabraniti da sanjamo svoju slobodu – naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio da u svemu što je rekao i danas i ranije, Incko pokazuje da mrzi Srbe i da “ili je plaćen za to ili je zaista ubijeđen da tako treba da bude”.

– Govorio je i danas o tome i želim da se osvrnem na to, jer sam mislio sam da je ovo mjesto za dostojanstven razgovor. Incko, koji zloupotrebljava govornicu govori u ime bošnjačkog naroda, ne govori u ime ljudi ovde, niti u ime Dejtonskog sporazuma – rekao je Dodik.

Dodik je Incka upitao da li zna da je on predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Јa kao predsjedavajući Predsjedništva nisam zaprimio nijedan zahtjev o tome da se Predsjedništvo izjasni u ovoj situaciji i zato samo mogu mogu reći da o tome nema stav Predsjedništva i vi niste čovjek koji tumači Predsjedništvo, ja vam to nikad neću dozvoliti – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je on taj koji kao predsjedavajući tumači stvavove Predsjedništva, e ne Incko “svojim lažima pred ovako visokim tijelom”.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime