Na potpitanje da li je njegov politički motiv i danas nezavisna RS, Dodik je odgovorio potvrdno.

– Naravno, ja to ne krijem, ali ja razumijem kontekst i razumijem okolnosti. Okvir koji podrazumijeva što samostalniju RS, jeste okvir koji je dao Dejtonski sporazum. Zato su veoma brzo krenuli da ga razgrade i da nam nanose takve odarce od kojih ne bismo mogli da se oporavimo. Ali ipak smo mi to preživjeli – kazao je Dodik.

Ako nije mogla da ostane Jugoslavija, u kojoj su dominantni narodi bili Hrvati, Srbi i Muslimani tog vremena, današnji Bošnjaci, Dodik se pita kako je moguće da ostane BiH sa ista ta tri naroda, u kojoj je samo promijenjen red veličina.

– Sada je bošnjački narod relativna većina, a Srbe su trebali da stave u neku manjinu, razgrađujući RS, da nas svedu na nacionalnu manjinu, kao što to sada rade od Hrvata. I da u tom pogledu nas dovedu u poziciju da budemo marginalni – kazao je Dodik.

U tom pogledu, nastavlja Dodik, “mi sada znamo šta štitimo i šta branimo”.

– NATO je nas bombardovao, NATO je tukao naše položaje, NATO je bacao osiromašeni uranijum. Mislim da je stvar i karaktera reći: “Izvinite, vi ste nas bombardovali” ili ono što ja mogu da im kažem – šta vi to nudite da mi budemo u NATO-u? Da budemo vam poltroni? Ne. Jeste jaki, svaka vam čast. Ali, ako je naša volja, onda mi biramo naravno vojnu neutralnost – naglasio je Dodik.

Jedno od novinarskih pitanja je i kako gleda na optužbe da se više zalaže na treći entitet, nego za RS.

– Neki nemaju teme, znate. Ova vlast je učinila sve da nijedna tema nije ostala njima za izbore. Poljoprivrednici nisu problem, socijalne kategorije, nemate nikoga na ulici, nemate traktore, nemate seljake. Nemate štrajkove. Ja vodim čvrstu politiku narodne državnosti i hoću da kažem, svidjelo se to kome ili ne – RS je država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive – dodaje Dodik.

Treći entitet, kaže, je stvar ljudi u FBiH.

– Ako hoće da ga formiraju, nek ga formiraju. Ako neće, i ne moraju, što se mene tiče. Želim da kažem da sam imao razgovore sa Draganom Čovićem o toj temi. To samo može biti prekompozicija unutar FBiH i čak mislim da bi to bilo dobro za buduća kretanja – kazao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, RS stvaranjem trećeg entiteta ne bi ništa izgubila.

– Hrvati već imaju tamo paritet na nivou BiH. Taj njihov entitet bi samo uvezao njihova već postojeća prava, i ništa ne bi degradirao RS, niti bi šta uzeo od teritorije – poručuje Dodik.

Navodi kako je davno već rekao da FBiH doživljava kao inostranstvo.