Foto: SRNA/arhiva

Dodik i Putin su se, podsetimo, prethodno susreli 17. januara u Beogradu, tokom posete ruskog lidera Srbiji. Tom prilikom Dodik je izrazio zadovoljstvo “zbog razvoja zajedničkih projekata Rusije i Republike Srpske” i naglasio da Republika Srpska želi da učestvuje u gasovodu “Turski tok”. Njih dvojica sastali su se, između ostalog, i krajem septembra prošle godine u Sočiju, kada su zajedno gledali trku Formule jedan i kada je Putin poželeo uspeh Dodiku na izborima u BiH. Pojedine diplomate tvrde da se Dodik smatra “najvažnijim saveznikom” Putina na Balkanu.

Milorad Dodik će tokom predstojeće posete Sankt Peterburgu razgovarati i sa rukovodiocima ruske gasne kompanije “Gasprom” o priključivanju Republike Srpske na gasovod Turski tok, izjavio je šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović. Kako je prenela Srpskainfo, Perović je istakao da Republika Srpska “godinama želi gasifikaciju, zbog čega i razgovori sa partnerima iz Rusije traju duže vremena, a sada su i intenzivirani.

– Dodik i Aleksej Miler, jedan od prvih ljudi ruskog “Gasproma”, sastaće se 6. juna i pričati o svemu. Duže vremena radimo sa partnertima iz Rusije na dnevnom nivou, ali o detaljima projekta još je rano da govorimo, pa i o tome gde će krak ući u Srpsku, kazao je Duško Perović.

Dodik je prošlog vikenda kazao da očekuje razgovore sa ruskim partnerima o gradnji gasovoda u RS koji će biti deo “Turskog toka”, naglasivši da bi gradnja mogla početi ovog leta.