Dodik kaže da je pitanje rata tema koja nema nikakvog realnog osnova.

– Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir – poručio je Dodik.

Naveo je da će Republika Srpska nastaviti da brine o sebi jer je to jedini način da se očuva ustavna BiH.

– Eskobaru sam ponudio konkretne prijedloge. Rekao sam mu da svi oni koju zveckaju oružjem u BiH, trebaju da budu predmet brzih intervencija. Protiv takvih treba da se usmjere međunarodne snage. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih – kazao je Dodik.

Kada je riječ o Dejtonu, Dodik je istakao da načelno po tom pitanju nema problema sa Eskobarom.

– Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vazana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav – rekao je Dodik. 

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da javnost treba da zna da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate, jer ljudi neće da idu u tu vojsku.

– Ne želimo da u te kvote koje pripadaju Srbima i Hrvatima ulaze muslimani i da to bude muslimanska vojska – kaže Dodik.

Naveo je da Eskobar njihove prigovore smatra frustracijama.

– Naravno da smo frustrirani lažima koji su nam saopštavali, da je ovo ustavna država, ovo nije ustavna država. Imali smo značajan razgovor oko svih tih pitanja. Srpska će nastaviti da brine o sebi – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da sutra odlazi u Ankaru gdje će o situaciji u BiH razgovarati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

 – Na današnjem sastanku sa Eskobarom nije bilo riječi o sankcijama – rekao je Dodik i dodao da nije bilo nijedne riječi o tome.

Danas je na sastanku sa Eskobarom, kaže Dodik bilo mnogo tema, ali je akcenat stavljen na ekonomiju.

– Ne može se dozvoliti da Ustavni sud Srpskoj oduzme bez ikakvog osnova pravo na zemljište i šume i da se na to gleda blagonaklono – poručio je Dodik.

Dodao da će odbaciti te odluke Ustavnog suda.

– U Narodnoj skupštini potvrdićemo zakone i ne treba niko da sumnja, niti to da dovede u pitanje, imajući u vidu da obradivo zemljište i šume jesu u vlasništvu Federacije, a u Republici Srpskoj nisu, što je apsurd – naveo je Dodik.

Јoš jedan od apsurda je kaže Dodik taj što je Ustavni sud ranije svojom odlukom potvrdio da je Brčko distrikt vlasnik poljoprivrednog zemljišta i šuma, a Republici Srpskoj nakon 30 godina oduzimaju to pravo i “neki u Sarajevu misle da će to proći”.

Dodik je rekao da je sa Eskobarom razgovarao i o navodnoj blokadi institucija, a kako kaže institucije rade – i Predsjedništvo i Savjet ministara. Da li donosi odluke, to je neko drugo pitanje, ističe Dodik.

Srpski član Predsjedništva poručio je da kasarne u Republici Srpskoj pripadaju Srpskoj.