PONOSAN sam na činjenicu da Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, dolazi 17. septembra u Banjaluku, u prijateljsku posetu, na postavljanje kamena temeljca za izgradnju Rusko-srpskog centra. I ja i predsednik Srbije Aleksandar Vučić trpimo velike pritiske Zapada i onih koji bi da nam nametnu mnoga rešenja štetna po Srpsku i Srbiju, i konstantno se borimo da zaštitimo srpske nacionalne interese.

Ovo, u intervjuu za “Novosti”, ističe predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, i podseća da je Lavrov u Banjaluci poslednji put bio pre gotovo dve decenije, u vreme dok je on bio premijer. Od tada nije dolazio, ističe Dodik.

* Lavrov dolazi na postavljanje kamena temeljca, da li će možda predsednik Rusije Putin da dođe na otvaranje centra?

– U poslednja dva navrata, kada sam razgovarao sa Vladimirom Putinom, napomenuo sam mu tu ideju. Mislim da bi to bio ozbiljan razlog za njegov dolazak u Banjaluku i Republiku Srpsku. Ako me pitate da li mislim da će Putin doći u Srpsku na otvaranje centra, mogu vam reći da mislim da hoće.

* Kakve poruke očekujete od Lavrova u Banjaluci?

– Poseta je izraz jednog zajedničkog interesa i stava srpskog i ruskog naroda, naših crkava i država. Znam da će odmah biti raznih priča, da smo ruski “igrači” i slično. A i da ih bude, baš mi je svejedno. Lavrov je u Banjaluci zato što podržava našu orijentaciju, i u tom smeru očekujem i da ide razgovor. Možete da vidite Britance i Amerikance koji podržavaju širom sveta širenje njihove kulture, pa se niko ne buni.

* U septembru je Vučić kod Putina, a šef ruske diplomatije sa vama u Banjaluci?

– Za Srbe je to odlično! Za one koji nas ne vole – nije. Rusija poštuje naše stavove. Rusija nije protiv Bošnjaka, ni protiv Hrvata. To je činjenica. Stranci su imali snagu u BiH zato što im je dopušteno da udaraju na nas i da nama vladaju. Moj posao je da uvek branim Srpsku na svakom mestu, i to jasno pokazujemo strancima poslednju deceniju i više. Do 2014. godine, do kada je SNSD bio u vlasti u zajedničkim institucijama, strani namesnici stalno su govorili “ne možemo ovo, ne možemo ono”. Naravno da ne mogu! Nismo im dopuštali da rade Srpskoj ono što ne mogu u svojoj kući. Ako jedan Donald Tramp izađe i kaže “Amerika pre svega”, pa zašto mi ovde imamo problem da kažemo “Srpski narod, Republika Srpska i Srbija pre svega”? Eto, to ja kažem.

* Nalazite se pod američkim sankcijama. Imate li problema zbog toga?

– To uopšte nije važno. Ne potenciram to pitanje. Mislim da je to pokušaj da opozicija ima temu. Naravno da bih voleo da nema sankcija, ali mogu da živim i sa njima.

* Očekujete li da nova američka administracija ukine te mere?

– Očekujem. Nova administracija je korektna, ali ima problema sa starom.

* Plasirana je i informacija da vam EU uvodi sankcije?

– Opoziciji je to jedini cilj. Oni misle da jedino mogu da me pobede ako mi zabrane da se kandidujem. To je njihov jedini plan. Dobro im je Špira rekao: “Opoziciji i da ima svoju štampariju, to ne može pomoći da pobedi na izborima.”

* U BiH su stigli britanski obaveštajci. Koliki bi to moglo da ima uticaj na izbore u oktobru?

– Ogroman! Pet ljudi najmanje je angažovano u OHR da održi priču nevladinog sektora i manifestacija protiv Srpske. Ubrzo ćemo izaći sa imenima tih ljudi. Znamo sve. Danas im poručujem da koliko god oni imaju podataka o nama, mi sve više imamo podataka o njima.

* Razotkrili ste i USAID u vezi s plaćanjem nevladinog sektora u BiH, da radi protiv Srpske?

– To vam je sinhronizovana akcija protiv Republike Srpske, a sve zbog aktuelne ambasadorke SAD u BiH. Ali ona će svejedno otići. Ja ću biti srpski član Predsedništva BiH, a ona penzioner. Tako se završava naš politički okršaj. Iz Sarajeva se uvek plasira priča da je Bosna država. Pa da je država, ne bi je vodili stranci.