PONOSAN sam na činjenicu da Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, dolazi 17. septembra u Banjaluku, u prijateljsku posetu, na postavljanje kamena temeljca za izgradnju Rusko-srpskog centra. I ja i predsednik Srbije Aleksandar Vučić trpimo velike pritiske Zapada i onih koji bi da nam nametnu mnoga rešenja štetna po Srpsku i Srbiju, i konstantno se borimo da zaštitimo srpske nacionalne interese.

Ovo, u intervjuu za “Novosti”, ističe predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, i podseća da je Lavrov u Banjaluci poslednji put bio pre gotovo dve decenije, u vreme dok je on bio premijer. Od tada nije dolazio, ističe Dodik.

* Lavrov dolazi na postavljanje kamena temeljca, da li će možda predsednik Rusije Putin da dođe na otvaranje centra?

– U poslednja dva navrata, kada sam razgovarao sa Vladimirom Putinom, napomenuo sam mu tu ideju. Mislim da bi to bio ozbiljan razlog za njegov dolazak u Banjaluku i Republiku Srpsku. Ako me pitate da li mislim da će Putin doći u Srpsku na otvaranje centra, mogu vam reći da mislim da hoće.

* Kakve poruke očekujete od Lavrova u Banjaluci?

– Poseta je izraz jednog zajedničkog interesa i stava srpskog i ruskog naroda, naših crkava i država. Znam da će odmah biti raznih priča, da smo ruski “igrači” i slično. A i da ih bude, baš mi je svejedno. Lavrov je u Banjaluci zato što podržava našu orijentaciju, i u tom smeru očekujem i da ide razgovor. Možete da vidite Britance i Amerikance koji podržavaju širom sveta širenje njihove kulture, pa se niko ne buni.

* U septembru je Vučić kod Putina, a šef ruske diplomatije sa vama u Banjaluci?

– Za Srbe je to odlično! Za one koji nas ne vole – nije. Rusija poštuje naše stavove. Rusija nije protiv Bošnjaka, ni protiv Hrvata. To je činjenica. Stranci su imali snagu u BiH zato što im je dopušteno da udaraju na nas i da nama vladaju. Moj posao je da uvek branim Srpsku na svakom mestu, i to jasno pokazujemo strancima poslednju deceniju i više. Do 2014. godine, do kada je SNSD bio u vlasti u zajedničkim institucijama, strani namesnici stalno su govorili “ne možemo ovo, ne možemo ono”. Naravno da ne mogu! Nismo im dopuštali da rade Srpskoj ono što ne mogu u svojoj kući. Ako jedan Donald Tramp izađe i kaže “Amerika pre svega”, pa zašto mi ovde imamo problem da kažemo “Srpski narod, Republika Srpska i Srbija pre svega”? Eto, to ja kažem.

* Nalazite se pod američkim sankcijama. Imate li problema zbog toga?

– To uopšte nije važno. Ne potenciram to pitanje. Mislim da je to pokušaj da opozicija ima temu. Naravno da bih voleo da nema sankcija, ali mogu da živim i sa njima.

* Očekujete li da nova američka administracija ukine te mere?

– Očekujem. Nova administracija je korektna, ali ima problema sa starom.

* Plasirana je i informacija da vam EU uvodi sankcije?

– Opoziciji je to jedini cilj. Oni misle da jedino mogu da me pobede ako mi zabrane da se kandidujem. To je njihov jedini plan. Dobro im je Špira rekao: “Opoziciji i da ima svoju štampariju, to ne može pomoći da pobedi na izborima.”

* U BiH su stigli britanski obaveštajci. Koliki bi to moglo da ima uticaj na izbore u oktobru?

– Ogroman! Pet ljudi najmanje je angažovano u OHR da održi priču nevladinog sektora i manifestacija protiv Srpske. Ubrzo ćemo izaći sa imenima tih ljudi. Znamo sve. Danas im poručujem da koliko god oni imaju podataka o nama, mi sve više imamo podataka o njima.

* Razotkrili ste i USAID u vezi s plaćanjem nevladinog sektora u BiH, da radi protiv Srpske?

– To vam je sinhronizovana akcija protiv Republike Srpske, a sve zbog aktuelne ambasadorke SAD u BiH. Ali ona će svejedno otići. Ja ću biti srpski član Predsedništva BiH, a ona penzioner. Tako se završava naš politički okršaj. Iz Sarajeva se uvek plasira priča da je Bosna država. Pa da je država, ne bi je vodili stranci.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime