Foto: SRNA

Dodik je naglasio da je cilj Međunarodne konferencije o medicinskom i biomedicinskom inženjerstvu, koja se održava u Banjaluci, upravo da afirmiše te vrijednosti.

“Ovo je veliki događaj za ovaj grad, Republiku Srpsku i BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon što je svečano otvorio ovu konferenciju u organizaciji Medicinskog fakulteta banjalučkog Univerziteta i Društva za medicinski i biološki inženjering BiH.

Dodik je pohvalio organizatore koji su uspjeli da animiraju najeminentnije stručnjake iz ove oblasti za učešće u konferenciji – oko 500 učesnika iz 45 zemalja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da interdisciplinarnost danas pokreće medicinu, zbog čega ova konferencija ima veliki značaj.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući informacionoj tehnologiji, inženjerstvu i drugim sektorima društva, medicina može napredovati dalje i sa njime dati bolji kvalitet liječenja.

“Prisustvo stručnjaka na konferenciji doprinosi razvoju ljudskih kapaciteta u oblasti medicinskog i biomedicinskog inženjeringa, koja je u velikom zamahu u svijetu i kod nas. Pred nama je usklađivanje zakonskih akata sa direktivama EU u ovoj oblasti i uvođenje onih segmenata procjene zdravstvenih tehnologija da bi se kvalitet i efikasnost liječenja podigli na viši nivo”, zaključio je Šeranić.

Sekretar Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Biljana Čamur Veselinović rekla je da je BiH započela novu eru u razvoju medicinskog i biološkog inženjeringa još 2015. godine, kada je održana prva ovakva konferencija i da je od tada do danas ostvaren značajan napredak na međunarodnom planu i povezivanju naučnih institucija iz BiH sa onima širom svijeta.

“O tome najbolje govori činjenica da ovoj konferenciji prisustvuje više od 500 naučnika iz 45 zemalja, kao i da je Predsjedništvo BiH podržalo ovaj događaj i da ga je predsjedavajući otvorio”, zaključila je Veselinovićeva.

Ona je rekla da naučnici iz BiH imaju mogućnosti da se povezuju sa naučnicima širom svijeta i da rade na zajedničkim projektima od kojih će svi imati koristi.

Veselinovićeva je najavila da će na konferenciji biti predstavljena inicijativa Crne Gore o uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Evropi, koju je podržala i BiH i još deset zemlja.

Predsjednik Društva za medicinski i biološki inženjering u BiH Almir Badnjević rekao je da će konferencija omogućiti da se u naredna tri dana čuje sedam eminentnih stručnjaka iz svih oblasti koje su dio medicinskog i biološkog inženjeringa.

On je naveo da će tokom tri dana biti predstavljeno 116 radova, te održane dvije radionice i forum.

Prema njegovim riječima ova konferencija pokazuje da BiH ima kapacitete, partnere i zna gdje su fondovi, ali i da treba više ulagati u nauku.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je konferencija dobra prilika za razgovor stručnjaka o budućim projektima, da bi ih što više doveli u Srpsku i BiH i njene centre za istraživanje, “jer se samo tako može uhvatiti korak sa svijetom”.

“Samo tako možemo iskoristiti prednosti koje imamo kao društvo koje je prepoznalo potrebu razvoja i ulaganja u medicinski i biomedicinski inženjering”, naveo je Škrbić.

U okviru Treće međunarodne konferencije o medicinskom i biomedicinskom inženjeringu održava se i Prvi internacionalni kongres studenata medicine.