Foto: RTRS

Dodik je naveo da je Predsjedništvo BiH dalo rok od 24 časa da Savjet ministara zajedno sa drugim nadležnim institucijama i organima pronađe način na koji će to pitanje biti riješeno.

– Јednostrano ponašanje Federacije BiH nije dobro, a vidio sam da nema saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH da osude takvo ponašanje – rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva i sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte.

On je naglasio da će se pokušati preko Savjeta ministara dođi do ujednačavanja prakse u oba entiteta.

– Republika Srpska će ostati pri stavu o karantinu jer smatramo da je 1. maj veoma izazovan datum za moguće širenje virusa korone i da je ova mjera federalnih vlasti ishitrena, jednostrana i nije dobra – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je potvrdio da su članovi Predsjedništva BiH imali sastanak i ambasadorima zemalja Kvinte.

Prema njegovim riječima, na sjednici Predsjedništva BiH razgovarano je i o predstojećem Samitu o EU i zapadnom Balkanu u Zagrebu.

– Ključno pitanje bilo je da se iniciraju mjere u vezi sa 14 tačaka iz Mišljenja Evropske unije. Mi smo zaključili da treba formirati ad hok grupu koju čine sva tri člana Predsjedništva BiH, članovi Kolegijuma Savjeta ministara i oba kolegujuma Predstavničkog i Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ova grupa trebalo bi da održi sastanak za pet dana s ciljem pronalaženja odgovora na pomenuta pitanja EU – pojasnio je Dodik.

On je dodao da bi, nakon toga, Savjet ministara trebalo da predloži i donese akcioni plan.

Dodik je rekao da je predloženo da Savjet ministara, u skladu sa mehanizmom koordinacije, okupi sve one koji su uključeni u taj mehanizam u vezi sa evropskim pitanjima i da se razmotre mjere o mogućem akcionom planu, koji treba da bude donesen u roku od oko 30 dana.

Predsjedništvo BiH danas je prihvatilo Izvještaj Ministarstva odbrane u Savjetu ministara o postupanju Oružanih snaga tokom epidemije virusa korona.