Foto: SRNA

“Nama je veoma važno da naša zajednica ovdje funkcioniše. Vidim da ste veoma organizovani, zahvaljujući Mađarskoj koja je širom otvorila vrata za saradnju. Dobra saradnja Mađarske sa Srbijom, a time i sa Republikom Srpskom utiče na poboljšanje statusa naše zajednice u Mađarskoj. Sve to daje optimizam da se radujemo budućim susretima i poslovima”, naglasio je Dodik.

On je izrazio spremnost za blisku saradnju kako bi sagledali mogućnosti jačanja dosadašnjih veza u oblasti ekonomije, kulture, vjerskog povezivanja…

“Iz Srpske ćemo obezbijediti nekoliko stipendija za učenike koji će ovdje pohađati gimnaziju i to će nas približiti. Postoji niz drugih mogućnosti za saradnju, ne samo kulturno i vjersko povezivanje, već i kroz biznis i privrednu saradnju. Srpska je interesantno područje za biznis i mnogo stranih kompanija je prisutno u njoj”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj su stabilne institucije vlasti i u punom kapacitetu funkcionišu Vlada i parlament.

“To je veoma važno jer u drugom dijelu BiH ništa ne funkcioniše. Imali smo izbore u oktobru prošle godine i već u decembru u Srpskoj je formirana vlast. Vlada ima podršku dvije trećine poslanika u parlamentu i jedna je od nastabilnijih institucija na Balkanu”, kaže Dodik.

Dodik je podsjetio da BiH funkcioniše u okviru Dejtonskog sporazuma, ali i podsjetio da je taj sporazum međunarodna zajednica značajno izmijenila odlukama visokog predstavnika, iako on za to nije bio nadležan.

“Pukom silom i moći dijela međunarodne zajednice sada na nivou BiH imamo Sud i Tužilaštvo, iako BiH u Ustavu nema nadležnosti za njih. Tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič je nametnuo zakon i silom su obezbijedili da to funkcioniše. Potom su dali i prvi novac za funkcionisanje tih institucija i to su postala mjesta represije za političke neistomišljenike i one se pokazuju kao mjesto za političke obračune”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su tadašnje vlasti u Srpskoj pod velikim pritiskom navodno pristale da bude ukinuta Vojska Republike Srpske i formirane Oružane snage BiH, koje Srbi ne doživljavaju kao svoje.

“Ali, sve u svemu najvažnije je da funkcioniše mir”, zaključio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je započeo trodnevnu posjetu Mađarskoj. On je sinoć razgovarao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, koji su ga upoznali o položaju Srba u toj zemlji i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda.

Dodik se sastao i sa državnim sekretarom za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Miklošom Šoltesom, a potom je prisustvovao i gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva “Taban” koji je održan u pozorištu VIG u Budimpešti.

Srpski član Predsjedništva BiH jutros je posjetio Srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti, gdje je prisustvovao liturgiji zajedno sa ambasadorom BiH u Mađarskoj Biljanom Gutić Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijanom Pošom.

Kasnije danas srpski član Predsjedništva BiH sastaće se sa episkopom budimskim Lukijanom, a potom je planiran obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije.

Dodik će se sutra sastati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom sa kojim će, kako je najavio, razgovarati o privrednoj saradnji.

Nakon radnog ručka planirana je zajednička konferencija za novinare Orbana i Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.